Gruszka to jeden z najpopularniejszych owoców, a jednak, w porównaniu z innymi, często niedoceniany. Szkoda, bo gruszki nie dość, że pyszne, są także bogate w witaminy, minerały i błonnik, a ich spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych - od wsparcia układu trawiennego, przez regulację poziomu cukru we krwi, po wspomaganie zdrowia serca.
Gruszki to pyszny, pożywny i wszechstronny owoc, który warto włączyć do codziennej diety. Chociaż często są niedoceniane w porównaniu z innymi owocami, kryją w sobie wiele korzyści zdrowotnych. Gruszki są skarbnicą witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawartość witaminy C w gruszkach jest co prawda niższa niż w jabłkach, ale nadrabiają za to witaminami z grupy B, a także minerałami takimi jak potas, magnez, miedź i żelazo.
Gruszki są też bogate w błonnik, szczególnie rozpuszczalny, który pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego, wspiera perystaltykę jelit i może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Gruszki zawierają od 1 do 3 gramów kwasu owocowego na litr, czyli znacznie mniej niż jabłka, ale równie dużo cukru. Z tego powodu gruszki mają słodszy smak, są szczególnie lekkostrawne dla osób wrażliwych na kwasowość, a po ugotowaniu uważane są za idealny lekki pokarm.
Gruszki mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi rośnie powoli. Dzięki temu są odpowiednie dla osób z cukrzycą lub tych, które kontrolują poziom cukru we krwi.
Obecność błonnika, potasu i przeciwutleniaczy, wspomaga pracę serca. Błonnik pomaga w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Potas wspiera regulację ciśnienia krwi i ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne, co obniża ciśnienie krwi i zapobiega zakrzepom.
Gruszki są niskokaloryczne, zawierają około 6 gramów błonnika w każdym owocu, dzięki czemu są sycące. Spożycie gruszek może pomóc w kontrolowaniu apetytu, co sprzyja utracie wagi. Średniej wielkości gruszka ma tylko około 70 kcal i stanowi idealną przekąskę między posiłkami.
Zawarte w gruszkach flawonoidy i przeciwutleniacze mają działanie przeciwzapalne. Spożywanie gruszek może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie, co jest korzystne dla osób z chorobami przewlekłymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów czy choroby serca.
Świeży owoc odtruwa jelita, wiążąc metale ciężkie i toksyny środowiskowe w treści pokarmowej. Ze względu na wysokie stężenie potasu, gruszki wykazują działanie odtruwające i odwadniające. Takie działanie jest pomocne w przypadku problemów z nerkami i pęcherzem moczowym.
I wreszcie gruszki wprawiają w dobry nastrój. Zawierają witaminy z grupy B: ryboflawinę, tiaminę i niacynę, a organizm potrzebuje tych witamin do produkcji tzw. hormonu szczęścia – serotoniny
Gruszki można jeść na surowo, dodawać do sałatek, musli, smoothie, piec ciasta, a nawet przygotowywać z nich konfitury. Dobrze komponują się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi.
Gruszki, w miarę możliwości, przechowywać należy w lodówce. W temperaturze pokojowej dojrzewają i nabierają jaśniejszego koloru, tracąc przy tym nie tylko walory smakowe, ale także cenne składniki. Gruszki „nie lubią się” z innymi owocami i warzywami, ponieważ wydzielają gaz przyspieszający ich dojrzewanie – etylen. Powoduje to również szybsze psucie się innych owoców. Wyjątek stanowi odmiana Williams-Christ. Gruszki, w temperaturze pokojowej można przechowywać przez około 2 tygodnie, przechowywane w chłodnym miejscu mogą przetrwać nawet 3 miesiące.
Kupując gruszki należy najpierw upewnić się, że nie są pryskane, w przeciwnym razie lepiej nie jeść skórki. Nie należy też kupować zbyt dojrzałych gruszek – powinny lekko tylko poddawać się po naciśnięciu palcem.
Korzyści zdrowotne przynoszą tylko dojrzałe, soczyste owoce. Niedojrzałe i twarde są większym obciążeniem dla przewodu pokarmowego. Święta Hildegarda z Bingen wiedziała o tym już w XII wieku i ostrzegała: „Niedojrzałe gruszki powodują wzdęcia i niepokój!”.