Profilaktycznie o laktacji

 Laktacja, czyli proces produkcji mleka przez gruczoły piersiowe, jest ważny zarówno dla zdrowia matki, jak i noworodka. Aby zapewnić maluszkowi odpowiednią jakość pokarmu i zadbać o własne zdrowie, karmiące kobiety powinny zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Więcej na ten temat można się będzie dowiedzieć podczas bezpłatnego spotkania edukacyjnego w cyklu „Z dziennika profilaktyka”, na które w czwartek, 26 września, zaprasza Mościckie Centrum Medyczne w Tarnowie.

 

Mleko matki to doskonale zbilansowany pokarm, który dostarcza dziecku niezbędnych składników odżywczych oraz wzmacnia odporność. - W trakcie laktacji zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o około 500 kcal dziennie, co powinno być zaspokojone pełnowartościowymi produktami bogatymi w składniki odżywcze – tłumaczy Aleksandra Padło, dietetyczka MCM. Dodaje ona, że ważne jest, aby dieta była zróżnicowana i dostarczała odpowiednią ilość białka, które jest niezbędne do produkcji mleka. Źródłem tego składnika mogą być chude mięso, ryby, jaja, nabiał oraz rośliny strączkowe. Kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza DHA, są istotne dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka. Dlatego warto spożywać tłuste ryby, orzechy oraz siemię lniane.

Jak ważne jest nawodnienie organizmu? Kiedy potrzebna jest suplementacja? Za co odpowiadają wapń, żelazo i witaminy z grupy B. I jak karmiące mamy powinny dostarczać organizmowi tych substancji? Tego można się będzie dowiedzieć podczas spotkania, na które  26 września zaprasza Mościckie Centrum medyczne. Spotkanie odbędzie się na I piętrze placówki, początek o godzinie 16.00.

 

 

 

26.09.2024
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |