„Chleb pracą nabyty bywa smaczny i syty"… i taki też był chleb wypieczony przez uczestników kolejnych warsztatów zorganizowanych dwukrotnie przez Lokalną Grupę Działania „Kwartet na Przedgórzu”. Warsztaty z tradycyjnego wypieku chleba nie mogły się nie odbyć w „Izbie Chleba” utworzonej przy gospodarstwie agroturystycznym „Stawówka” w Przyborowie w gminie Borzęcin.
W Przyborowie w gminie Borzęcin odbyły się warsztaty tradycyjnego wypieku chleba. Prowadzący warsztaty Katarzyna i Jerzy Żurkowie przybliżyli uczestnikom bogatą symbolikę chleba i dawne zwyczaje związane z całą obrzędowością wypieku.
Przed przystąpieniem do pracy uczestnicy zapoznali się nie tylko z techniką i etapami wytwarzania chleba, ale także z niezbędnym do tego sprzętem. Żarna, dzieże, niecki, pomietła, koszyki, wiesła i inne, zapomniane już dzisiaj elementy w „Izbie Chleba” w gospodarstwie agroturystycznym państwa Żurków nie stanowią obiektów muzealnych, a wręcz przeciwnie – przydają się przy każdym wypieku.
Uczestnicy spotkania zostali zaangażowani w cały proces wypieku chleba: począwszy od mielenia ziarna na mąkę, poprzez stawianie zakwasu, wyrabianie ciasta, po wkładanie chlebów do pieca, a nawet ubijanie i wyrabianie masła.