Dorybianie „wielkiego stawu”
1 600 kilogramów ryb trafiło ze stawów w Wierzchosławicach do zbiornika w Radłowie administrowanego przez Radłowskie Towarzystwo Wędkarskie. W przyszłym roku podobna operacja powtórzona zostanie dwukrotnie – wiosną i jesienią. czytaj dalej...
Zaduszki Witosowe
6 listopada w Wierzchosławicach po raz kolejny odbyły się Zaduszki Witosowe. Wśród gości nie zabrakło parlamentarzystów Polskiego Stronnictwa Ludowego na czele z prezesem PSL, wicepremierem Waldemarem Pawlakiem. Tego samego dnia rozstrzygnięto także konkursu plastycznego „Widokówka z Muzeum Wincentego Witosa”, zorganizowany przez Muzeum Okręgowe w Tarnowie - Oddział Muzeum Wincentego Witosa. czytaj dalej...
Kolejne miliony na inwestycje
Prawie 1,8 mln złotych otrzyma gmina Borzęcin z Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na dofinansowanie przebudowy i modernizacji remizy Ochotniczej Straży Pożarnej w Przyborowie na potrzeby Centrum Kulturalnego Wsi. Łącznie dofinansowanie do realizowanych w tym roku na terenie gminy inwestycji wynosi już ponad 23 miliony złotych. czytaj dalej...
Co mówią ogłoszenia?
W centrach wsi gminy Borzęcin pojawiły się solidne, zamykane tablice ogłoszeniowe. Teraz z zamieszczanych tu obwieszczeń i komunikatów, mieszkańcy dowiedzą się m.in. o remontach kolejnych dróg dojazdowych do pół. czytaj dalej...
Inwestycja w kulturę
Trwają prace remontowe w Gminnym Ośrodku Kultury w Borzęcinie. Adaptacja dodatkowych pomieszczeń powinna rozwiązać większość problemów lokalowych, ale na tym nie koniec. Gmina postanowiła wyposażyć ośrodek w profesjonalny sprzęt i eleganckie umeblowanie. czytaj dalej...
Hojnie dla nekropolii
Rekordową kwotę zebrano podczas tegorocznej kwesty na cmentarzu w Dębnie. Nie bez wpływu był fakt, że kwesta trwała trzy dni, pogoda była piękna, a wolontariuszy mnóstwo. czytaj dalej...
Obchody w Łowczówku
W niedzielę, 6 listopada, odbędą się powiatowe obchody Święta Niepodległości. Ich miejscem będzie Łowczówek na granicy dwóch gmin - Tuchowa i Pleśnej. To w tej miejscowości walczyli w 1914 roku żołnierze I Brygady Legionów. Co roku tysiące ludzi w listopadzie przybywają na ten cmentarz, aby oddać hołd bohaterskim legionistom. czytaj dalej...
Nowy dom dziecka?
Kontakty gminy Radłów z austriackim powiatem Braunau w Austrii przyniosą być może wymierne korzyści. Austriacy zadeklarowali chęć dofinansowania domu dziecka, który miałby powstać w Wał Rudzie na bazie budynku byłej szkoły. czytaj dalej...
Dobre praktyki w Borzęcinie
17 listopada podczas uroczystej gali na Zamku Królewskim w Warszawie Urząd Gminy Borzęcin odbierze Eurocertyfikat 2011 – wyróżnienie przyznane w kategorii Dobrych Praktyk i Usług. czytaj dalej...
Odnaleziono grób żołnierzy antykomunistycznego podziemia
Udało się odnaleźć grób zamordowanych przez UB w 1947 roku dwóch żołnierzy antykomunistycznego podziemia: Mieczysława Cielochy z Woli Rzędzińskiej i Stanisława Kiełbasy z Jodłówki-Wałek. czytaj dalej...
Kwesta w Dębnie - potrzebni wolontariusze
Kolejną kwestę, z której dochód przeznaczony będzie na ratowanie zabytkowych nagrobków na cmentarzu w Dębnie, organizuje Stowarzyszenie Przyjaciół Zamku w Dębnie. Po raz pierwszy stowarzyszenie zaprasza do udziału w zbiórce wolontariuszy z całej gminy. czytaj dalej...
Przez żołądek...
Żeberka faszerowane grzybami, filet z kurczaka zapiekany z grzybami i żółtym serem piernik na drożdżach i pyszny, domowy sernik – brzmi smakowicie i tak samo smakuje. O tym, że wszystkie te pyszności są proste i szybkie do wykonania przekonywały się nie tylko panie, ale i kilku odważnych panów podczas warsztatów gotowania potraw z grzybów, zorganizowanych przez Stowarzyszenie Kwartet na Przedgórzu. czytaj dalej...
Z jubileuszem za ocean
Jubileusz 225-lecia Diecezji Tarnowskiej będzie także obchodzić Polonia w Chicago. Biskup tarnowski Wiktor Skworc odwiedzi parafian diecezji mieszkających w Chicago, a 6 listopada odprawi dla nich Mszę św. w parafii pw. św. Władysława, gdzie proboszczem jest ks. Jacek Wrona pochodzący z Brzeska. czytaj dalej...
Zima ciepła i bezpieczna
Nadeszła pora dogrzewania mieszkań i domów. Co roku jest to także okres zwiększonej ilości pożarów i zaczadzeń. O zagrożeniach i możliwościach ich uniknięcia przypomina Państwowa Straż Pożarna. czytaj dalej...
Tajemnice dobrej kuchni
Podczas przyrządzania potraw unika smalcu, słoniny i soli, a z olejków zapachowych używa tylko migdałowego, do maku. Kulinarne ciekawostki i tajemnice zdradzała w Warysiu skromna i wciąż uśmiechnięta pierwsza kucharka Rzeczypospolitej siostra Anastazja Pustelnik. czytaj dalej...