
Dzisiaj,  na specjalne życzenie czytelniczki przepis na pierożki z mięsem  drobiowym. Przy okazji gorąco pozdrawiam Polonię hamburską! 
 
 Składniki:
 2 szklanki mąki (35 dag) 
 jajko 
 sól 
 35 dag filetów z piersi kurczaka 
 2 szklanki bulionu jarzynowego 
 żółtko 
 czerwona cebula 
 łyżka masła 
 2 łyżki posiekanej natki 
 pieprz 
 
 Przygotowanie:
 Mąkę zagnieść z jajkiem, szczyptą soli i kilkoma łyżkami wody na gładkie ciasto. 
 Filety z piersi kurczaka umyć, włożyć do rondla, wlać bulion, gotować  około pół godziny. Odcedzić, ostudzić, zemleć. Trochę bulionu zostawić –  może się przydać.
 Cebulę drobniutko posiekać. Masło stopić na patelni i zeszklić na nim  cebulę. Dodać do zmielonego kurczaka razem z żółtkiem i natką, oprószyć  solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za sucha,  podlać ją odrobiną bulionu. 
 Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdym ułożyć 1–2 łyżeczki farszu  i dokładnie zlepić. 
 Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 2-3 minuty. Przed podaniem  polać stopionym masłem. Podawane na drugi dzień i przyrumienione na  masełku są jeszcze pyszniejsze!
 Smacznego!