Pierogi z mięsem drobiowym
Dzisiaj, na specjalne życzenie czytelniczki przepis na pierożki z mięsem drobiowym. Przy okazji gorąco pozdrawiam Polonię hamburską! czytaj dalej...
Ryba po grecku
Po karpiu po żydowsku, dzisiaj kolejna wigilijna propozycja rybna. Tym razem może to być dowolna ryba morska, najlepiej w formie gotowych filetów. Ryba po grecku to w wielu domach ulubione danie. Kto jeszcze nie próbował – pora najwyższa. czytaj dalej...
Karp po żydowsku
Dobrej kuchni obce są podziały religijne, rasowe i narodowościowe. Żydowska sztuka kulinarna wywarła spory wpływ, zwłaszcza na kuchnię galicyjską, stąd też dużą popularnością cieszy się u nas karp po żydowsku. O ile jednak sporo osób lubi go jeść, o tyle znaczniej mniej potrafi zrobić. A powiedzmy jasno - dobry karp po żydowsku nie jest daniem ani łatwym ani szybkim. Ale czegóż nie robi się przy okazji Wigilii? Dzisiaj więc przepis i przy okazji parę cennych wskazówek wypracowanych przez lata doświadczeń... czytaj dalej...
Grzybowe wstążki
Sezon grzybowy w pełni i należy to wykorzystać. Nie trzeba od razu wyjeżdżać do lasu. Wystarczy przebiec przez tarnowski Burek i za jednym zamachem zaopatrzyć się w grzyby i makaron wstążki. I obiad prawie gotowy. A jeżeli już koniecznie musimy grzyby zbierać samodzielnie, to wyłącznie te, które naprawdę dobrze znamy. W tej dziedzinie, nawet dla najlepszych efektów kulinarnych nie warto ryzykować. czytaj dalej...
Maskintorsk
Kuchnia duńska jest u nas prawie zupełnie nie znana, choć Dania ma bardzo stare tradycje kulinarne - pierwsza książka kucharska pochodzi z połowy XIII wieku. Duński obiad to przede wszystkim mięso lub ryby. Jeżeli mięso, to głównie bardzo dobrej jakości, powszechnie dostępna wieprzowina lub baranina, którą jednak oszczędne duńskie gospodynie rzadko wprowadzają do codziennego menu, bo jest piekielnie droga. Jeżeli natomiast ryby, to niemal wszystkie żyjące w morzach. Dzisiaj proponuję najzwyklejsze filety z dorsza, przyrządzone na sposób duński. Są zaskakująco smaczne, choć Duńczycy jako dodatek do nich stosują ziemniaki przyrządzane w sposób dla mnie absolutnie nie do przyjęcia - na słodko. czytaj dalej...
Kotlety cielęce z nadzieniem
Soczyste, mięciutkie mięsko z pysznym wypełnieniem w postaci sera i szynki. To najlepszy i szybki sposób na świąteczny obiad w powszedni dzień. czytaj dalej...
Kładzione kluseczki ziemniaczane
Banalny, niemal niezauważalny ziemniak często traktowany jest lekceważąco, stanowiąc jedynie dodatek do czegoś. A niesłusznie. Smakowicie przyrządzony i ładnie podany, z powodzeniem może stanowić podstawowe danie. czytaj dalej...
Chilli con carne – danie więźniów
Powszechnie uchodzi za danie meksykańskie, choć w Meksyku serwowane jest tylko w niektórych restauracjach, aby zadowolić turystów. W rzeczywistości chili con carne pochodzi z Hiszpanii, a z czasem zadomowiło się w Stanach Zjednoczonych, gdzie było niemal codziennym posiłkiem więźniów w Teksasie. A to z kolei oznacza, że przyrządza się je tanio, łatwo i szybko. Główną jego zaletą jest to, że można go zrobić dużo i że jest bardzo ostre. czytaj dalej...
Cielęcina duszona po mieszczańsku
W kuchni francuskiej mnóstwo jest skomplikowanych i pracochłonnych przepisów na przyrządzanie mięs. Ale dzisiaj prosty przepis na cielęcinę – najchętniej obok wołowiny wykorzystywane przez Francuzów mięso. Przepis prosty, a danie genialne. czytaj dalej...
Zapiekane filety
Drób ma tą zaletę, że można przyrządzić go szybko i na całe mnóstwo sposobów. Dzisiaj proponuję filety z kurczaka, wykorzystując przy tym w nieco inny niż zwykle sposób, zupę cebulową. czytaj dalej...
Kąski w cieście na ostro
Kurczak sprawdza się w każdej w zasadzie postaci. Proponuję dzisiaj kąski z kurczaka, które podać można i jako przystawkę i jako danie jak najbardziej główne. Warunkiem udanego smaku jest naprawdę porządne, ostre ich przyprawienie. czytaj dalej...
Schab z ananasem
Na świąteczny obiad proponuję zrezygnować z tradycyjnych kotletów, a schab zrobić w sposób bardziej wykwintny, a więc przystający do świątecznej atmosfery. A pracy wcale nie jest dużo więcej niż przy kotletach. czytaj dalej...
Kurki po sabaudzku
Sezon grzybowy w całej pełni, dzisiaj więc przepis na kurki, bardzo popularny we Francji i Włoszech. Kurki najlepsze są oczywiście świeże, ale z powodzeniem można je tu zastąpić także mrożonymi. I jak najmniej kroić! Małe grzybki używać w całości, większe wystarczy przekroić na pół. czytaj dalej...
Wołowina w zaprawie czosnkowej
Wołowina jest mięsem najlepszym pod względem nie tylko smakowym ale i odżywczym. Polędwica natomiast, to najdelikatniejsza i najchudsza forma wołowinki. Wadą jej jest jedynie to, że nie należy niestety do najtańszych. Ale od czasu do czasu można pozwolić sobie i na takie szaleństwo... czytaj dalej...
Chłodnik ogórkowy
Chłodniki to świetny pomysł na upalne, letnie dni. Lekkie, pożywne i świeże, nadają wyjątkowego smaku każdemu posiłkowi. Dzisiaj proponuję chłodnik ogórkowy, który jak każdy chłodnik powinien być mocno zimny przed podaniem. czytaj dalej...