Po  karpiu po żydowsku, dzisiaj kolejna wigilijna propozycja rybna. Tym  razem może to być dowolna ryba morska, najlepiej w formie gotowych  filetów. Ryba po grecku to w wielu domach ulubione danie. Kto jeszcze  nie próbował – pora najwyższa.
 
 Składniki na cztery osoby:
 4 filety rybne
 duża cebula
 2 marchewki
 pietruszka
 kawałek selera
 mały koncentrat pomidorowy
 listek laurowy
 mąka
 olej
 2 łyżki octu
 cytryna, ziele angielskie, pieprz, przyprawa do ryb
 
 Przygotowanie:
 Filety skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, obtoczyć w  mące i usmażyć. Pokrojoną w kostkę cebulę, obgotować 5 minut w wodzie z  octem i odcedzić. Wszystkie jarzyny zetrzeć na grubej tarce, zalać  niewielką ilością wody, dodać łyżkę oleju, pieprz, ziele, listek  laurowy, posolić  i dusić do miękkości. Na końcu dodać koncentrat  pomidorowy i dokładnie wymieszać. Na każdy filet nałożyć jarzyny, na  jarzyny plasterek cytryny i gotowe.
 Smacznego!