
Sezon  grzybowy w pełni i należy to wykorzystać. Nie trzeba od razu wyjeżdżać  do lasu. Wystarczy przebiec przez tarnowski Burek i za jednym zamachem  zaopatrzyć się w grzyby i makaron wstążki. I obiad prawie gotowy. A  jeżeli już koniecznie musimy grzyby zbierać samodzielnie, to wyłącznie  te, które naprawdę dobrze znamy. W tej dziedzinie, nawet dla najlepszych  efektów kulinarnych nie warto ryzykować.
 
 Składniki:
 30 – 40 dkg. prawdziwków lub podgrzybków
 masło
 kwaśna śmietana (najlepiej 18%)
 makaron wstążki
 sól, pieprz, tarty parmezan
 
 Przygotowanie:
 Grzyby oczyścić na sucho! Nie myć, bo wówczas nasiąkają wodą i zamiast  smażyć się, gotują, a to daje zupełnie inny efekt. Oczyszczone pokroić  nie za drobno i podsmażyć kilka minut na maśle.
Do przesmażonych grzybów wlać śmietanę, dodać sól i pieprz i dusić na malutkim ogniu, aż do zgęstnienia śmietany. Ugotowany raczej „na twardo” makaron odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą, wrzucić na patelnię z grzybami i wymieszać. Podawać natychmiast posypane startym serem.
 Smacznego!