
Banalny,  niemal niezauważalny ziemniak często traktowany jest lekceważąco,  stanowiąc jedynie dodatek do czegoś. A niesłusznie. Smakowicie  przyrządzony i ładnie podany, z powodzeniem może stanowić podstawowe  danie.
 
 Składniki:
 ½ kg ugotowanych ziemniaków
 łyżka masła
 2 jajka
 15 dkg mąki
 sól
 
 Przygotowanie:
 Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w  maszynce,  mąkę przesiać, a żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć  dodając po żółtku, a następnie dodawać stopniowo masę ziemniaczaną, cały  czas ucierając. Ubitą z białek pianę połączyć z masą, dodając także  mąkę. Wymieszać i od razu kłaść do wrzącej, osolonej wody kluseczki,  nabierając ciasto metalową łyżką, za każdym razem zanurzając ją we  wrzątku. Ugotowane kluseczki wyjmować łyżką cedzakową i układać na  półmisku, najlepiej ustawionym na parze. Kluseczki polane stopioną  słoninką lub masłem i posypane posiekaną natką pietruszki są naprawdę  pycha.
Smacznego!