
W  kuchni francuskiej mnóstwo jest skomplikowanych i pracochłonnych  przepisów na przyrządzanie mięs. Ale dzisiaj prosty przepis na cielęcinę  – najchętniej obok wołowiny wykorzystywane przez Francuzów mięso.  Przepis prosty, a danie genialne.
 
 Składniki:
 kilogram łopatki cielęcej
 2 łyżki masła
 10 małych cebulek (jeżeli są duże należy przekroić)
 kilogram marchewki
 niepełna szklanka białego, wytrawnego wina
 10 dkg wędzonego boczku
 10 dkg pieczarek
 liść laurowy, tymianek, natka pietruszki, sól, pieprz
 
 Przygotowanie:
 Pokrojone na kawałki mięso zrumienić na tłuszczu. Dołożyć cebulki i  pokrojoną w talarki marchewkę, dodać liść, tymianek, natkę, potrzepać  solą i pieprzem, zalać to wszystko winem i dusić około pół godziny od  czasu do czasu mieszając. W tym czasie boczek pokroić w kostkę, zalać  zimną(!) wodą, zagotować i od razu odcedzić. Pieczarki umyć, duże  pokroić, a małe w całości wraz z boczkiem dorzucić do mięsa i dusić  razem jeszcze około 15 minut. Mięsko najlepiej wygląda wyłożone na duży  półmisek i polane przecedzonym sosem z duszenia, a najlepiej smakuje z  ziemniaczkami z wody.
 Smacznego!