
Na  świąteczny obiad proponuję zrezygnować z tradycyjnych kotletów, a schab  zrobić w sposób bardziej wykwintny, a więc przystający do świątecznej  atmosfery. A pracy wcale nie jest dużo więcej niż przy kotletach.
 
 Składniki:
 1 kg schabu bez kości
 3 – 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
 puszka ananasów
 łyżka soku z cytryny
 mąka, masło, cukier, majeranek, kieliszek koniaku, pieprz, sól
 
 Przygotowanie:
 Osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem,  wygnieść ręką i pozostawić w lodówce na godzinę. Schłodzony lekko  oprószyć mąką, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfance, obłożyć  pokrojonymi w ćwiartki jabłkami i wiórkami masła. Dusić w piekarniku  rozgrzanym do 200 stopni około godzinę. W połowie duszenia posypać mięso  majerankiem i odrobiną cukru. Gdy schab będzie miękki, wyjąć, lekko  przestudzić i pokroić na plastry. Plastry ponownie ułożyć na brytfance,  na każdym położyć plaster ananasa, skropić delikatnie koniakiem i  ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Podawać z  frytkami lub ziemniaczkami i na pewno z ogromną ilością sałatki.
 Smacznego!