Pełnia lata daje wiele możliwości wykorzystania świeżych warzyw. Dzisiaj więc przepis na mięso, ale w towarzystwie dużej ilości jarzynek. Danie to można śmiało zaliczyć do jednogarnkowych. A że w grę wchodzi wieprzowinka, robi się je szybko i sprawnie, więc świetnie nadaje się na obiadokolację po całodniowym wypadzie za miasto.
Składniki:
pół kilo wieprzowiny
brokuły, kalafior,
4 średnie pomidorki
15 dkg. fasolki szparagowej
kawałek kabaczka
1 cebula,
kromka chleba (może być czerstwy)
sól, pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Pokrojone na kawałki mięso obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić na małym ogniu. Cebulę posiekać, podsmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa. Dołożyć także kawałki chleba i trochę pieprzu. Wszystko nadal dusić pod przykryciem. Brokuły i kalafiora podzielić na małe różyczki, fasolkę pokroić na kawałki, kabaczka w kostkę. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodać do niego warzywa i dalej dusić. Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa. Razem dusić jeszcze ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Należy podlewać wodą przez cały czas duszenia, można też dodać kostkę rosołową lub vegetę.
Smacznego!