
Pora  roku coraz bardziej sprzyjać będzie szybkim, tanim i pysznym daniom. To  już nie muszą być solidne, dwudaniowe obiady. Nadchodzą bowiem dni,  kiedy królować mogą dania jednogarnkowe. Zacznę od błyskawicznej  zapiekanki ziemniaczanej. Podane ilości są oczywiście orientacyjne.  Wszystko zależy od ilości i apetytu uczestników biesiady.
 
 Składniki:
 4 ugotowane ziemniaki
 2 pomidory
 3 jajka 
 20 dkg cienkiej kiełbasy lub drobno pokrojonego boczku
 1 cebula
 masło
 bułka tarta
 natka pietruszki, szczypiorek
 sól, pieprz
 
 Przygotowanie:
 Formę żaroodporną wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ugotowane  ziemniaki i pomidory pokroić w plasterki, kiełbasę lub boczek w kostkę.  Cebulę posiekać. Jajka posolić, popieprzyć i dokładnie rozmieszać. W  formie rozłożyć wszystkie składniki zapiekanki, zalać jajkiem, posypać  posiekaną zieleniną, zapiec w piekarniku. Można ewentualnie posypać  startym żółtym serem – zamiast jajek lub razem z nimi. I jeżeli ktoś  lubi, przyprawić ostrą papryką.
 Smacznego!