Pieczeń cielęca z owocami

 

 

Na Sylwestra spędzanego w domu proponuję prostą w wykonaniu, a wykwintną pieczeń cielęcą.
1,5 - 2 kg cielęciny bez kości,
2 - 3 pomarańcze
puszka ananasa
cynamon, imbir, kardamon, sól, biały pieprz,
do smażenia olej lub oliwa.

Umyte mięso posypać solą i pieprzem, a następnie natrzeć pozostałymi wymieszanymi przyprawami i odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Następnie obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1 - 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni, obracając co jakiś czas i polewając tłuszczem z patelni. W międzyczasie obrane pomarańcze podzielić na cząstki usuwając błonkę, a osączone plastry ananasa pokroić na dość duże kawałki. Obłożyć nimi mięso na 15 minut przed końcem pieczenia. Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować owocami i liśćmi sałaty.

Smacznego!

06.04.2011
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |