
Składniki:
 1 kalafior,
 olej do smażenia,
 sól,
 ciasto:
 1 szklanka mąki
 2 łyżki oleju
 1/2 szklanki wody
 1 jajo
 
 Przygotowanie:
 
 Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Różyczki  kalafiora wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut. Osączyć  na sicie i poczekać do wystygnięcia. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty  soli i wody przygotowujemy ciasto (trochę gęściejsze niż na naleśniki).  Ciasto odstawiamy na 1 godziny. Przed rozpoczęciem smażenia, mieszamy  ciasto ze sztywno ubitą pianą z białka. Cząstki kalafiora zanurzamy w  cieście i smażymy (w rondelku) w rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Tłuszcz odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy gorące. Smacznego!