
Dzisiaj  coś bardzo odpowiedniego na nadchodzące, zapowiadane przez wszystkich  meteorologów upały. W gorące dni nawet jeść się nie chce, ale pyszny,  lekki, a w dodatku zimny deser zawsze znajdzie zwolenników.
 
 Składniki:
 30 dkg malin
 20 dkg cukru pudru
 2 cytryny
 1/3 szklanki śmietanki kremówki
 
 Przygotowanie:
 Wypłukane maliny zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z obydwu cytryn.  Jeżeli ktoś bardzo nie lubi pestek, powinien przetrzeć masę przez gęste  sitko lub gazę, a następnie przełożyć ją do miski i wstawić na dwie  godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu ubić na gładką masę i ponownie  mrozić kolejne dwie godziny. W tym czasie śmietanę ubić z łyżką cukru  pudru i wstawić do lodówki, aby stężała. Sorbet wyjąć z zamrażalnika,  rozmieszać łyżką, nałożyć do pucharków, ozdobić ubitą śmietanką, na  wierzchu ułożyć malinkę lub inny owoc, udekorować wafelkiem lub listkami  mięty, wstawić jeszcze na chwilę do lodówki i wreszcie podać.
 Smacznego!