Naleśniki niebo w gębie
Po długiej przerwie wracamy do przepisów. Dzisiaj, jako rekompensata za milczenie coś na osłodę. Naleśniki – danie o tyle uniwersalne, że może być wykorzystane i jako deser i jako danie główne. A ileż daje możliwości dla rozpasanej wyobraźni! Proponuję naleśniki na baaaardzo słodko, czyli coś dla prawdziwych łasuchów. czytaj dalej...
Placek orzechowy
Zbliżają się nieuchronnie święta i choć większość z nas jeszcze o nich nie myśli albo myśli z pewną nieśmiałością, pora na przepisy, które można w święta wykorzystać. Będą może trochę bardziej pracochłonne i droższe niż zwykle, ale przecież Boże Narodzenie to wyjątkowa okazja i warto się postarać. Na początek coś dla łasuchów – pyszny, a przy tym efektowny placek orzechowy. czytaj dalej...
Sorbet – pomysł na upał
Dzisiaj coś bardzo odpowiedniego na nadchodzące, zapowiadane przez wszystkich meteorologów upały. W gorące dni nawet jeść się nie chce, ale pyszny, lekki, a w dodatku zimny deser zawsze znajdzie zwolenników. czytaj dalej...
Pora truskawek na deser
W tym roku trudno znaleźć naprawdę dobre, słodkie truskawki. Jeśli więc na takie uda się trafić to, zwłaszcza że nie są tanie, potraktujmy je jak rarytas i zadbajmy o piękną oprawę. A w błyskawiczny sposób można wyczarować z nich pyszny, bardzo prosty i efektowny deser. czytaj dalej...
Ciasteczka czekoladowe na lepszy nastrój
Pogoda ciągle płata figle wpędzając nas w nieciekawe nastroje. A na poprawę nastroju jak wiadomo, zbawienny wpływ ma czekolada. Ale nie taka, po prostu kupiona w najbliższym sklepie. Najbardziej terapeutycznie działają własnoręcznie wykonane ciasteczka czekoladowe. czytaj dalej...
Kreple z morelowym złotem, czyli jak uwieść w tłusty czwartek
Lada moment tłusty czwartek, który w przeciwieństwie do Walentynek dużo głębiej tkwi w polskiej tradycji. Można jednak połączyć te dwie przyjemności, bo nie od dziś wiadomo, że przez żołądek do serca i dużo łatwiej ulec miłości przy zastawionym stole...Jeżeli więc skojarzyć tłustoczwartkowe faworki z walentynkowym morelowym złotem, efekt może okazać się piorunujący. czytaj dalej...
Francuskie naleśniki z pomarańczą
Francuzi są specjalistami od naleśników i słodkich sufletów. Często podaje się je jako desery lub podwieczorki dla dzieci wykorzystując świeże owoce albo dżemy. czytaj dalej...
Pianka serowa i...coś do niej
Święta za nami, ale ciągle jeszcze tkwimy w świątecznym nastroju. Za chwilę przecież Sylwester. Dla tych, którzy urządzają zabawę w domu proponuję prosty i szybki, acz wytworny deser. Czasu nie zajmuje prawie wcale i kosztuje jeszcze mniej, ale naprawdę warto. czytaj dalej...
Staropolski piernik świąteczny
Podobno dawno, dawno temu, najlepszymi rzeczami w Polsce były „gdańska gorzałka, krakowska panna, warszawski trzewik i toruński piernik”. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło za prawdziwą sztukę, a miarą powodzenia i popularności pierników w Polsce jest fakt, że zapas ciasta piernikowego stanowił często część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. czytaj dalej...
Czekoladowe ciasteczka antydepresyjne
Słodka przekąska w ciemne i deszczowe dni poprawić może najbardziej nawet ponury nastrój. Ponieważ takie dni właśnie nastały, dzisiaj przepis na błyskawiczne ciasteczka antydepresyjne. czytaj dalej...
Kolorowy sernik waniliowy
Słodkie co nieco zawsze mile widziane jest w każdym domu. Nie trzeba wcale być łasuchem, aby chętnie sięgnąć po słodką przekąskę. Dzisiaj proponuję serniczek na zimno, wesoły i kolorowy, a więc w sam raz na poprawę nastroju w jesienne dni. czytaj dalej...
Truskawki w pomarańczy
Kiedy nastaje upalny, letni dzień, a powietrze aż drży od skwaru wszyscy szukamy cienia i ochłody. Chętnie sięgamy wtedy po owoce. Soczyste i lekkie, a przede wszystkim zimne, doskonale zaspokoją pragnienie. czytaj dalej...
Słodkie bułeczki
Bułeczki w każdej postaci zawsze budzą entuzjazm. Ciepłe czy zimne (byle świeże), sprawdzają się o każdej porze dnia. Dzisiaj przepis na słodkie bułeczki, których wykonanie wcale nie jest skomplikowane i w dodatku zawsze się udają. czytaj dalej...
Serowe pączki Małgosi
„Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek, myśmy uwierzyli, pączków nasmażyli”. I rzeczywiście, tłusty czwartek – zapowiedź końca karnawału, do dzisiaj nie może obejść się bez tradycyjnych pączków, które kiedyś smażono w prawie każdym polskim domu. Tłustoczwartkowymi przysmakami były też bałabuchy – pszenne bułeczki polane roztopioną słoninką ze skwarkami oraz hreczuszki, oładki i raczuchy – placki wypiekane z mąki gryczanej. Dzisiaj przepis na trochę inne, ale równie pyszne pączki. czytaj dalej...
Mini torcik owocowy
4 jednakowe galaretki rozpuścić w litrze gorącej wody i przestudzić. Schłodzone w lodówce mleko miksować, dolewając przestudzona galaretkę do chwili, aż masa zacznie lekko tężeć. czytaj dalej...