Pora truskawek na deser



W tym roku trudno znaleźć naprawdę dobre, słodkie truskawki. Jeśli więc na takie uda się trafić to, zwłaszcza że nie są tanie, potraktujmy je jak rarytas i zadbajmy o piękną oprawę. A w błyskawiczny sposób można wyczarować z nich pyszny, bardzo prosty i efektowny deser.

Składniki:
1 kg truskawek,
1 tabliczka deserowej czekolady,
3 łyżki wiórków kokosowych,
odrobina mleka.

Sposób przygotowania:
Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Czekoladę podgrzewamy w rondelku cały czas mieszając i dolewając odrobinkę mleka aby nie była zbyt gęsta. Każdą truskawkę zanurzamy do połowy w rozpuszczonej czekoladzie, a zaraz potem w wiórkach kokosowych. Na talerzyku wkładamy do lodówki, aby czekolada stężała. Zresztą zimne truskawki są znacznie lepsze. Dla urozmaicenia, część truskawek można zrobić tak samo w białej czekoladzie, maczając je np. W posiekanych migdałach.
Smacznego!

06.04.2011
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |