Święta za nami, ale ciągle jeszcze tkwimy w świątecznym nastroju. Za chwilę przecież Sylwester. Dla tych, którzy urządzają zabawę w domu proponuję prosty i szybki, acz wytworny deser. Czasu nie zajmuje prawie wcale i kosztuje jeszcze mniej, ale naprawdę warto.
Składniki:
2 jajka
3 łyżki cukru
1 i 1/2 naturalnego serka homogenizowanego
1 cukier waniliowy (1,6 dkg)
20 dkg owoców (morele, brzoskwinie, jagody, wisienki, ananas – jednym słowem, co kto lubi i ma, mogą być z puszki, świeże lub mrożone)
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Pianę i utarte żółtka połączyć z serkiem i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dołożyć pokrojone w drobną kostkę i posypane lekko cukrem owoce. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony, a bardzo elegancko wygląda w wysokich, wąskich pucharkach, posypany po wierzchu posiekanymi migdałami lub orzechami.
Jako odpowiednie towarzystwo do deseru proponuję podać Błękitną Lagunę – drink złożony z pół szklanki Curacao Blue, pół szklanki tequili i półtorej szklanki zmrożonej, gazowanej wody mineralnej. Szklaneczki z Błękitną Laguną, przyozdobione koktajlową czeresienką i plasterkiem cytryny będą idealnie współgrać z elegancką serową pianką