Truskawki w pomarańczy

 

Kiedy nastaje upalny, letni dzień, a powietrze aż drży od skwaru wszyscy szukamy cienia i ochłody. Chętnie sięgamy wtedy po owoce. Soczyste i lekkie, a przede wszystkim zimne, doskonale zaspokoją pragnienie.

Składniki:
pół kilograma truskawek
1 pomarańcza
4 łyżki cukru
łyżka wody
4 kulki lodów

Przygotowanie:
Umyte truskawki rozłożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki. Pomarańczę porządnie wyszorować w gorącej wodzie, wycisnąć z niej sok, a skórkę z połówki drobno pokroić. Wsypać do rondelka cukier, dodać łyżkę wody i wyciśnięty sok. Podgrzewać dopóki nie rozpuści się cukier, a następnie włożyć pokrojoną skórkę pomarańczową i chwilkę przesmażyć. Przestudzonym syropem polać truskawki i znowu schłodzić w lodówce. Tuż przed podaniem nałożyć gałkę lodów. Najważniejsze jest, aby wszystko było bardzo zimne! Udekorować truskawkami i np. listkami mięty.
Smacznego!

06.04.2011
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |