
Kiedy  nastaje upalny, letni dzień, a powietrze aż drży od skwaru wszyscy  szukamy cienia i ochłody. Chętnie sięgamy wtedy po owoce. Soczyste i  lekkie, a przede wszystkim zimne, doskonale zaspokoją pragnienie.
 
 Składniki:
 pół kilograma truskawek
 1 pomarańcza
 4 łyżki cukru
 łyżka wody
 4 kulki lodów
 
 Przygotowanie:
 Umyte truskawki rozłożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki.  Pomarańczę porządnie wyszorować w gorącej wodzie, wycisnąć z niej sok, a  skórkę z połówki drobno pokroić. Wsypać do rondelka cukier, dodać łyżkę  wody i wyciśnięty sok. Podgrzewać dopóki nie rozpuści się cukier, a  następnie włożyć pokrojoną skórkę pomarańczową i chwilkę przesmażyć.  Przestudzonym syropem polać truskawki i znowu schłodzić w lodówce. Tuż  przed podaniem nałożyć gałkę lodów. Najważniejsze jest, aby wszystko  było bardzo zimne! Udekorować truskawkami i np. listkami mięty.
 Smacznego!