Serowe pączki Małgosi



„Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek, myśmy uwierzyli, pączków nasmażyli”. I rzeczywiście, tłusty czwartek – zapowiedź końca karnawału, do dzisiaj nie może obejść się bez tradycyjnych pączków, które kiedyś smażono w prawie każdym polskim domu. Tłustoczwartkowymi przysmakami były też bałabuchy – pszenne bułeczki polane roztopioną słoninką ze skwarkami oraz hreczuszki, oładki i raczuchy – placki wypiekane z mąki gryczanej. Dzisiaj przepis na trochę inne, ale równie pyszne pączki.

Składniki:
11/2 szklanki mąki krupczatki,
30 dkg twarogu (najlepszy półtłusty)
3 łyżki cukru
pół szklanki mleka
6 dkg masła
3 dkg drożdży
2 całe jajka
2 żółtka
starta skórka z pomarańczy, łyżka soku z pomarańczy
sól, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i trzema łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Twaróg dwa razy przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem na pianę i cały czas ucierając, dodawać żółtka i jajka, a na końcu zmielony ser. Do masy dodać skórkę z pomarańczy, przesianą mąkę, rozczyn, sok z pomarańczy i sól. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Następnie formować niewielkie kulki, ułożyć na posypanej mąką deseczce, przykryć i znowu zostawić do wyrośnięcia. Smażyć partiami w rozgrzanym tłuszczu, osączyć, posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

06.04.2011
Twój komentarz:
Ankieta
| | | |