Naleśniki niebo w gębie

 Po długiej przerwie wracamy do przepisów. Dzisiaj, jako rekompensata za milczenie coś na osłodę. Naleśniki – danie o tyle uniwersalne, że może być wykorzystane i jako deser i jako danie główne. A ileż daje możliwości dla rozpasanej wyobraźni!

Proponuję naleśniki na baaaardzo słodko, czyli coś dla prawdziwych łasuchów.

 

Składniki:

mąka

jajko

woda

olej

dżem truskawkowy

truskawki (świeże albo mrożone)

opakowanie bitej śmietany

czekolada gorzka

 

Przygotowanie:

Z mąki, jajka, wody i łyżki oleju przygotować ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dobrze, gdy woda jest bardzo zimna. Z ciasta smażymy naleśniki i układamy jeden na drugim przykrywając miską – nie tylko zachowują temperaturę, ale są mięciutkie. Przygotowujemy bitą śmietanę, a dżem delikatnie podgrzewamy w rondelku. Na każdy naleśnik nakładamy ciepły dżem, składamy naleśnik w ćwiartkę lub na pół, dekorujemy bitą śmietaną, truskawkami, polewamy ewentualnie sokiem z truskawek i posypujemy obficie startą czekoladą. Warianty mogą być różne – dżem brzoskwiniowy i brzoskwinie z puszki, ananasy, borówki itd. Grunt, żeby było słodko i kolorowo.

Smacznego!

 

02.03.2012
Komentarze:
Nina: 02.04.2012
Naleśniki zamiast śmietany można polać koniakiem i podpalić. bardzo efektowne ale nie dla dzieci
Jan: 22.05.2012
A nie lepiej ten koniak bez naleśników?
Zocha: 29.11.2012
Fajne tu te przepisy, ale coś rzadko. Więcej proszę!
Twój komentarz:
Ankieta
Jak oceniasz pierwsze miesiące pracy nowego samorządu Tarnowa?
| | | |