Pyszna jest pizza z grzybami leśnymi. Prosty przepis na ciasto - 50 dkg mąki, szklanka ciepłej wody. 4 dkg drożdży, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru. Drożdże rozprowadzić z cukrem i wodą i wymieszać z 4 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut, żeby wyrosło. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde dodać odrobinę wody). W trakcie zagniatania dodać łyżkę oliwy lub oleju. A potem już tylko rozłożyć na blaszce, a na wierzch nałożyć co kto lubi.
Iwona
Do ryżu proponuję następującą, pyszną papkę: pierś kurczaka kroję w paseczki i smażę chwilę razem z cebulką. Podlewam rosołkiem (z kostki), dodaję pokrojone w kostkę pieczarki i duszę, aż wszystko będzie miękkie. Następnie zalewam sosem śmietanowo - majonezowym (2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany) i ewentualnie zagęszczam mąką. Z ryżem smakuje rewelacyjnie, ale sprawdza się też z grubym makaronem. Pycha!
Gosiek
Makaron, ale nie spagetti tylko jakiś gruby to ja dla czterech osób robię tak: pól kilo pieczarek drobno kroję i odparowuję na suchej patelni. W międzyczasie podsmażam pokrojony w kostkę kawałek boczku, dodając do niego bazylię, paprykę ostrą i pieprz mielony. Gdy grzybki odparuję daję dwie - trzy łyżki oleju lub oliwy i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Zasmażam razem. Do boczku dodaję pieczarki, podlewam niepełną szklanka białego wina (wytrawne lub półwytrawne), chwilę duszę, a potem dodaję słoiczek przecieru pomidorowego i odrobinę cukru. Podduszam to jeszcze moment razem, mieszam z ugotowanym makaronem i podaję. Można po wierzchu posypać startym żółtym serem, ale nie koniecznie. U mnie cieszy się to wielkim powodzeniem.
Krystyna
Śledź
A ja śledzia robię tak: 4 -5 płatów z zalewy octowej kroję na dość duże kawałki. Cebulę, ogórki kiszone. jabłko i jajko drobniutko siekam i zalewam śmietaną z dodatkiem majonezu. Tym zalewam z kolei śledzie, mieszam i wstawiam do lodówki na 2-3 godzinki, aby się "przegryzło". Można dodać jeszcze troszkę octu i koniecznie odrobinę posolić. Można też zamiast ogórka pokroić np. marynowana paprykę.
Renia
SERNIK NA ZIMNO
Potrzebne będą:
1 margaryna
3 serki waniliowe DANIO
1/2 szkl. cukru
4 jajka
1 żelatyna
1szkl. mleka
1 galaretka
czekolada
banan/truskawki
Do jednego pojemnika wrzucamy: margarynę pokrojoną w plasterki, 4 żółtka- białka mamy w innym pojemniku, i cukier i to wszystko ucieramy mikserem ok. 20 min.
W tym samym czasie przygotowuje żelatynę: gotujemy mleko (1szkl.) i wsypujemy żelatynę, mieszamy, żeby nie było żadnych grudek i czekamy, aż spadnie temperatura. Należy uważać, żeby żelatyna nie była za zimna
Po upływie 20 min., kiedy ucieramy wszystkie w/w składniki, dodajemy ostudzoną żelatynę (wlewamy ją porcjami), następnie dodajemy trzy serki waniliowe DANIO, i na samym końcu pianę z białek.
Następnie szybko kroimy czekoladę na drobniutkie kawałeczki (ważne żeby czekolada była bez dodatków). Całość ciasta wlewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz.
Można jeszcze poukładać owoce i zalać galaretką.
Kinia
MUFFINKI :)
Składniki na 12 sztuk:
280g mąki pszennej
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
115g cukru
2 jajka
250ml jogurtu naturalnego
6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
dodatki według upodobań własnych (wszelkiego rodzaju orzechy,płatki migdałów, kokos, rodzynki, suszone lub świeże owoce pokrojone w kosteczkę, tarta czekolada itp.)
tłuszcz do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Foremki na muffinki smarujemy tłuszczem. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy jogurt, jajka i olej. Powstałą masę wlewamy do miski z suchymi składnikami i wszystko razem mieszamy (nie miksujemy, wystarczy żeby składniki mniej więcej się połączyły). Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 min, aż urosną i nabiorą złocistego koloru. Smacznego!
pima
Mięsna bagietka
A ja proponuję mięsną bagietkę, która u mnie cieszy się zawsze powodzeniem. Na cztery bagietki potrzeba: pół kilo mielonego mięsa, pół kilo bekonu, 4 cebule sól, pieprz, czosnek jeśli ktoś lubi, 3 papryki (najlepiej żółta i czerwona), 2 - pomidory, mały koncentrat pomidorowy, oliwa albo olej. Bekon, paprykę i cebulę pokroić w małą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, bekon, paprykę i cebulę. Potem dodać czosnek, koncentrat i pokrojone drobno, obrane ze skórki pomidory. Starannie wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem, można też wsypać posiekaną natkę pietruszki. Starannie wymieszać. Z bagietek usunąć miąższ, wypełnić je nadzieniem, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i zapiec w piekarniku ok. 15 minut. Najlepsze są jeszcze cieplutkie. Polecam!
Miki
Kęski kurczaka
Jeśli urządzacie Sylwestra w domu, to proponuję kęski kurczaka. Można tego narobić cały wielki półmisek, a jest tak samo dobre na ciepło jak i na zimno. Trzeba tylko kupić parę skrzydełek, parę dromstików, parę małych udek. Potem przygotować zalewę - do oliwy lub oleju dodać przyprawę do kurczaka, curry, paprykę mieloną ostrą, roztarty lub wyciśnięty ząbek czosnku, sos sojowo - imbirowy i ewentualnie troszkę vegety. Wszystko razem wymieszać, natrzeć dokładnie zalewą części kurczaka i odstawić je na dwie, trzy godziny do lodówki. Potem ułożyć na natłuszczonej brytfannie i jeżeli zostało nam zalewy, to jeszcze raz posmarować mięso. Włożyć do gorącego piekarnika (ok. 180 stopni) i piec 45 minut. Mięsko trzeba parę razy odwrócić i dobrze jest skrapiać je wodą - idealnie nadaje się do tego rozpylacz do kwiatków. Kiedy zrobi się złote, to znaczy, że jest już pyszne.
Vola
Pstrąg pieczony
Po Wigilijnych eksperymentach typu kaczka w pomarańczach lub ryba po persku,wrócilam ku zadowoleniu rodziny do prawdziwej kuchni wigilijnej z barszczykiem z uszkami ,rybą w roli głównej i pozostałych 10ciu dań.Nie lubie karpia zwlaszcza panierowanego(dla wielu pewnie bluźnierstwo),dlatego robie pstrąga.
Wypatroszonego dobrze opłukanego pstrąga osuszyć posolić i oprószyć białym pieprzem wewnątrz i na zewnątrz do środka włożyć 1 lub 2 plasterki cytryny (nie obranej wymytej)i pare łodyzek zielonej pietruszki,potraktować dobrym olejem z oliwek polożyć na naoliwioną blache i do piekarnika na ok 20 min w zależności od wielkosci ryb.Uwaga jeżeli ktos lubi jeść skóre z ryby trzeba je niestety oskrobać.Proste i szybkie . Smacznego
doro
Proponuje własny przepis.Schabowy inaczej.Nazywa sie ''Cotlettes de porc a la charcurtiere"po naszemu kotlet po rzeźnicku.Od wielu lat sprawdzony w mojej rodzinie.
4 kotlety schabowe ok 50 dag
1 duża cebula
1/2 opakowania przetartych pomidorów lub przecier pom.(mały sloik)
4 korniszony
sól,pieprz,ew.roche mąki
olej do smażenia
Kotlety lekko rozbić,na patelni rozgrzać tłuszcz,mieso posolić i popieprzyć,obsmażyć z obu stron po kolei na goracym tłuszczu,po zdjeciu kotletów na tym samym tluszczu usmażyć pokrojoną cebulę.Na patelnie dodać przetarte pomidory lub przecier z odrobina wody gdy jest gęsty.Włozyc mięso dusić chwile na malym ogniu(ok 15-20 min).Na końcu dodać pokrojone w kostke korniszony.Ew. dodatek mąki gdy lubimy bardziej zawiesiste sosy dodajemy ją do przecieru.Smacznego.
doro
A ja mam przepis na fajne i szybkie kuleczki z mięsa mielonego:
1/2 kg mielonego (najlepiej mieszane albo wieprzowe)
1/2 szklanki kaszy manny (grysiku)
1 kg kapusty białej albo włoskiej (lepsza biała)
3 cebule
3 jajka
Kapustę surową zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo zetrzeć cebulę. I kapustę i cebulę odstawić na kilka minut. Potem kapustę odciskamy i dodajemy do niej cebulę, mięso mielone, jajka, grysik, dużo pieprzu i sól albo vegetę. Wyrabiamy na zwartą masę. W razie potrzeby można dodać więcej grysiku.. Formujemy z masy małe kulki, wielkości orzecha, obtaczamy w tartej bułce i smażymy w dużej ilości oleju na złoty kolor. Można dorobić dowolny sos - pomidorowy, pieczarkowy, pieczeniowy. Wtedy można kuleczki podawać np. z ryżem polanym tym sosem. Polecam!
Anita
Brakuje mi w tych przepisach jakiejś zupki, a zimą dobrze jest przekąsić cieplutką zupkę. Ja często robię taką szybką i miłą zupę z fasoli szparagowej której mam sporo zamrożonej.
Produkty:
fasolka szparagowa (na oko, ale każdy raczej wie, ile czego potrzeba na określony garnek)
parę pieczarek
2-3 pomidory
kostka rosołowa
masło, mąka, śmietana, zielenina
Fasolkę kroję na drobne kawałki, wrzucam na wrzątek z rosołkiem i gotuję. W tym czasie kroję pieczarki, podduszam na maśle i dodaję do fasolki. Następnie obrane ze skórki pomidory kroję na małe kawałki i razem ze śmietaną wymieszaną z mąką wlewam do zupy. Chwileczkę gotuję to wszystko razem, doprawiam solą, wsypuję dużo zieleniny (pietruszka i trochę koperku) i gotowe. Można na szybko zjeść z chlebusiem, albo z makaronem, ryżem lub lanym ciastem. Pycha.
Kasiek