Przekąski

Kutia

Kutia to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa w kuchni białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej. Stąd przywędrowała do Polski i do dzisiaj popularna jest na wschodnich jej kresach. czytaj dalej...

Karp ze wschodu

Oczyszczonego karpia pokroić na kawałki. 1 1/2 litra wody zagotować z niewielką ilością soku z cytryny, łyżeczką cukru, solą, cebulą pokrojoną w plasterki, marchewką pokrojoną w drobna kostkę, liściem laurowym, goździkami i rodzynkami. czytaj dalej...

Ciasto orzechowe

Żółtka, mąkę, cukier, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wyrobić. Wszystkie części włożyć na pół godziny do lodówki. czytaj dalej...

Coś z Egiptu... czyli Falafel

Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. W Egipcie falafel podawany jest nawet w McDonald'sach pod nazwą... McFalafel. Wykonanie potrawy jest bardzo proste a smak genialny! A oto przepis na 8 kulek lub kotlecików. czytaj dalej...

Kotleciki cielęce z nadzieniem

Każdy kotlet naciąć z jednej strony tworząc jak najgłębszą kieszeń. Kieszenie posmarować w środku musztardą, a z wierzchu skropić kotlety sokiem cytrynowym i oprószyć solą i pieprzem. Plastry sera i szynki zwinąć razem i powkładać w kieszenie kotletów (najlepiej żeby te pakuneczki były mniej więcej wielkości kieszonek). czytaj dalej...

Wieprzowina w sosie ogórkowo - chrzanowym

Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Umyć, posolić i obsypać pieprzem i wstawić do lodówki. Następnego dnia oprószyć mięso mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z drobno posiekaną cebulą, a po podsmażeniu podlać wodą i dusić do miękkości na wolnym ogniu często je obracając. czytaj dalej...

Sałatka gyros

Dwa filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę (0,5 cm) i smażymy na patelni, na oliwie z dodatkiem odrobiny masła. W trakcie smażenia posypujemy filety przyprawą GYROS (kamis). Odstawiamy do wystygnięcia. czytaj dalej...

Sałatka nicejska

Liście sałaty umyć i wysuszyć, następnie porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wymyć, nie obierając ze skórki przekroić na pół, a następnie pokroić na 0,5 cm plasterki. Paprykę kroimy w paski, pomidory w ósemki, a cebulę w krążki. czytaj dalej...

Kalafior w cieście

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Różyczki kalafiora wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut. Osączyć na sicie i poczekać do wystygnięcia. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i wody przygotowujemy ciasto (trochę gęściejsze niż na naleśniki). czytaj dalej...

Oczywiście oscypki

Kiedy w czwartkowe popołudnie usłyszałem pukanie do drzwi, pomyślałem sobie, że ktokolwiek chce mnie odwiedzić, będzie lepszy od panów goszczących w moim domu za sprawą telewizora (jeden już wylądował, kolejny jeszcze leciał z Brukseli)! czytaj dalej...

Kurki w roli głównej

Pieprznik jadalny (kurka) (Cantharellus cibarius) doskonały grzyb jadalny. Nadaje się do bezpośredniego spożycia i do wszystkich form przetwórstwa (tylko do suszenia jest mało przydatny). Potrawom nadaje przyjemny aromat. Ma też dodatkowe zalety: nigdy nie robaczywieje i dobrze znosi transport. czytaj dalej...

| | | |