Dziecko pod ochroną

Dlaczego dzieci tak często chorują? Kiedy z tego wyrosną i czy częste mycie skraca życie? - o tym w rozmowie z Alicją JAWORSKĄ, pediatrą, specjalistą chorób zakaźnych. czytaj dalej...

Maskintorsk

Kuchnia duńska jest u nas prawie zupełnie nie znana, choć Dania ma bardzo stare tradycje kulinarne - pierwsza książka kucharska pochodzi z połowy XIII wieku. Duński obiad to przede wszystkim mięso lub ryby. Jeżeli mięso, to głównie bardzo dobrej jakości, powszechnie dostępna wieprzowina lub baranina, którą jednak oszczędne duńskie gospodynie rzadko wprowadzają do codziennego menu, bo jest piekielnie droga. Jeżeli natomiast ryby, to niemal wszystkie żyjące w morzach. Dzisiaj proponuję najzwyklejsze filety z dorsza, przyrządzone na sposób duński. Są zaskakująco smaczne, choć Duńczycy jako dodatek do nich stosują ziemniaki przyrządzane w sposób dla mnie absolutnie nie do przyjęcia - na słodko. czytaj dalej...

Kotlety cielęce z nadzieniem

Soczyste, mięciutkie mięsko z pysznym wypełnieniem w postaci sera i szynki. To najlepszy i szybki sposób na świąteczny obiad w powszedni dzień. czytaj dalej...

Kładzione kluseczki ziemniaczane

Banalny, niemal niezauważalny ziemniak często traktowany jest lekceważąco, stanowiąc jedynie dodatek do czegoś. A niesłusznie. Smakowicie przyrządzony i ładnie podany, z powodzeniem może stanowić podstawowe danie. czytaj dalej...

Chilli con carne – danie więźniów

Powszechnie uchodzi za danie meksykańskie, choć w Meksyku serwowane jest tylko w niektórych restauracjach, aby zadowolić turystów. W rzeczywistości chili con carne pochodzi z Hiszpanii, a z czasem zadomowiło się w Stanach Zjednoczonych, gdzie było niemal codziennym posiłkiem więźniów w Teksasie. A to z kolei oznacza, że przyrządza się je tanio, łatwo i szybko. Główną jego zaletą jest to, że można go zrobić dużo i że jest bardzo ostre. czytaj dalej...

Cielęcina duszona po mieszczańsku

W kuchni francuskiej mnóstwo jest skomplikowanych i pracochłonnych przepisów na przyrządzanie mięs. Ale dzisiaj prosty przepis na cielęcinę – najchętniej obok wołowiny wykorzystywane przez Francuzów mięso. Przepis prosty, a danie genialne. czytaj dalej...

Zapiekane filety

Drób ma tą zaletę, że można przyrządzić go szybko i na całe mnóstwo sposobów. Dzisiaj proponuję filety z kurczaka, wykorzystując przy tym w nieco inny niż zwykle sposób, zupę cebulową. czytaj dalej...

Kąski w cieście na ostro

Kurczak sprawdza się w każdej w zasadzie postaci. Proponuję dzisiaj kąski z kurczaka, które podać można i jako przystawkę i jako danie jak najbardziej główne. Warunkiem udanego smaku jest naprawdę porządne, ostre ich przyprawienie. czytaj dalej...

Schab z ananasem

Na świąteczny obiad proponuję zrezygnować z tradycyjnych kotletów, a schab zrobić w sposób bardziej wykwintny, a więc przystający do świątecznej atmosfery. A pracy wcale nie jest dużo więcej niż przy kotletach. czytaj dalej...

Kurki po sabaudzku

Sezon grzybowy w całej pełni, dzisiaj więc przepis na kurki, bardzo popularny we Francji i Włoszech. Kurki najlepsze są oczywiście świeże, ale z powodzeniem można je tu zastąpić także mrożonymi. I jak najmniej kroić! Małe grzybki używać w całości, większe wystarczy przekroić na pół. czytaj dalej...

Wołowina w zaprawie czosnkowej

Wołowina jest mięsem najlepszym pod względem nie tylko smakowym ale i odżywczym. Polędwica natomiast, to najdelikatniejsza i najchudsza forma wołowinki. Wadą jej jest jedynie to, że nie należy niestety do najtańszych. Ale od czasu do czasu można pozwolić sobie i na takie szaleństwo... czytaj dalej...

Tajemnice ciśnienia

Pomiar ciśnienia tętniczego krwi - wskazówki dla osób mierzących ciśnienie w domu. czytaj dalej...

Chłodnik ogórkowy

Chłodniki to świetny pomysł na upalne, letnie dni. Lekkie, pożywne i świeże, nadają wyjątkowego smaku każdemu posiłkowi. Dzisiaj proponuję chłodnik ogórkowy, który jak każdy chłodnik powinien być mocno zimny przed podaniem. czytaj dalej...

Wieprzowina w jarzynach

Pełnia lata daje wiele możliwości wykorzystania świeżych warzyw. Dzisiaj więc przepis na mięso, ale w towarzystwie dużej ilości jarzynek. Danie to można śmiało zaliczyć do jednogarnkowych. A że w grę wchodzi wieprzowinka, robi się je szybko i sprawnie, więc świetnie nadaje się na obiadokolację po całodniowym wypadzie za miasto. czytaj dalej...

Filety z indyka z gruszkami

Jest to danie należące do tych bardzo prostych i bardzo smacznych. A jeszcze jedną jego zaletą, być może najważniejszą, jest błyskawiczne tempo w jakim można je przyrządzić. Tajemnica tkwi jedynie we wcześniejszym zakupie składników. czytaj dalej...

więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
Ankieta
więcej »
więcej »
| | | |