Kulinarne

Gotuj z Grzegorzem Janiszewskim

Grzegorz Janiszewski, aktor, dziennikarz, a ostatnio również wicedyrektor tarnowskiego teatru dał się również wielokrotnie poznać jako znakomity kucharz. Na łamach portalu co tydzień Grzegorz proponuje kolejne smaczne dania. Cieszymy się, że proponowane przez niego przepisy cieszą się zainteresowaniem, wywołują uwagi i komentarze. Uruchomiliśmy dział "przepisy internautów", w którym publikujemy Wasze propozycje. Zapraszamy do dyskusji o dobrym jedzeniu. To interesujący i wdzięczny temat. Przepisy kulinarne przesyłać można w formie komentarza do pomysłów Grzegorza Janiszewskiego, lub mailem na adres:redakcja@tarnowskieinfo.pl

Pieczeń cielęca z owocami

Na Sylwestra spędzanego w domu proponuję prostą w wykonaniu, a wykwintną pieczeń cielęcą. Umyte mięso posypać solą i pieprzem, a następnie natrzeć pozostałymi wymieszanymi przyprawami i odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. czytaj dalej...

Kutia

Kutia to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa w kuchni białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej. Stąd przywędrowała do Polski i do dzisiaj popularna jest na wschodnich jej kresach. czytaj dalej...

Karp ze wschodu

Oczyszczonego karpia pokroić na kawałki. 1 1/2 litra wody zagotować z niewielką ilością soku z cytryny, łyżeczką cukru, solą, cebulą pokrojoną w plasterki, marchewką pokrojoną w drobna kostkę, liściem laurowym, goździkami i rodzynkami. czytaj dalej...

Ciasto orzechowe

Żółtka, mąkę, cukier, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wyrobić. Wszystkie części włożyć na pół godziny do lodówki. czytaj dalej...

Coś z Egiptu... czyli Falafel

Bardzo popularna potrawa w krajach arabskich. W Egipcie falafel podawany jest nawet w McDonald'sach pod nazwą... McFalafel. Wykonanie potrawy jest bardzo proste a smak genialny! A oto przepis na 8 kulek lub kotlecików. czytaj dalej...

Kotleciki cielęce z nadzieniem

Każdy kotlet naciąć z jednej strony tworząc jak najgłębszą kieszeń. Kieszenie posmarować w środku musztardą, a z wierzchu skropić kotlety sokiem cytrynowym i oprószyć solą i pieprzem. Plastry sera i szynki zwinąć razem i powkładać w kieszenie kotletów (najlepiej żeby te pakuneczki były mniej więcej wielkości kieszonek). czytaj dalej...

Wieprzowina w sosie ogórkowo - chrzanowym

Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Umyć, posolić i obsypać pieprzem i wstawić do lodówki. Następnego dnia oprószyć mięso mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z drobno posiekaną cebulą, a po podsmażeniu podlać wodą i dusić do miękkości na wolnym ogniu często je obracając. czytaj dalej...

Sałatka gyros

Dwa filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę (0,5 cm) i smażymy na patelni, na oliwie z dodatkiem odrobiny masła. W trakcie smażenia posypujemy filety przyprawą GYROS (kamis). Odstawiamy do wystygnięcia. czytaj dalej...

Sałatka nicejska

Liście sałaty umyć i wysuszyć, następnie porwać na drobne kawałki. Ogórka dokładnie wymyć, nie obierając ze skórki przekroić na pół, a następnie pokroić na 0,5 cm plasterki. Paprykę kroimy w paski, pomidory w ósemki, a cebulę w krążki. czytaj dalej...

Kalafior w cieście

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Różyczki kalafiora wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut. Osączyć na sicie i poczekać do wystygnięcia. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i wody przygotowujemy ciasto (trochę gęściejsze niż na naleśniki). czytaj dalej...

Oczywiście oscypki

Kiedy w czwartkowe popołudnie usłyszałem pukanie do drzwi, pomyślałem sobie, że ktokolwiek chce mnie odwiedzić, będzie lepszy od panów goszczących w moim domu za sprawą telewizora (jeden już wylądował, kolejny jeszcze leciał z Brukseli)! czytaj dalej...

Kurki w roli głównej

Pieprznik jadalny (kurka) (Cantharellus cibarius) doskonały grzyb jadalny. Nadaje się do bezpośredniego spożycia i do wszystkich form przetwórstwa (tylko do suszenia jest mało przydatny). Potrawom nadaje przyjemny aromat. Ma też dodatkowe zalety: nigdy nie robaczywieje i dobrze znosi transport. czytaj dalej...

Zupa wiśniowa

Zupy owocowe z nie do końca jasnych powodów nie cieszą się specjalną popularnością. A szkoda, bo to świetne danie na gorące, letnie dni. Są lekkie, pożywne, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Na początek najbardziej chyba znana – zupa wiśniowa, która tak samo dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno. czytaj dalej...

Rosół inaczej

Rosół to świetna zupa na zimne dni. Zawsze porządnie rozgrzewa i zawsze smakuje. Proponuję dziś rosołek w trochę innej wersji niż ten tradycyjny, podawany przez nasze babcie i mamy. czytaj dalej...

Zupa z mięsem i krewetkami

Proponuję dzisiaj zupę rodem z Tajlandii, gdzie codziennym pożywieniem są ryby i skorupiaki. Ale proponowana zupa zawiera składniki bliższe nam – mięso i pieczarki oraz nieco bardziej egzotyczne krewetki. Na pewno warto spróbować tym bardziej, że nie wymaga ona ani czasu ani specjalnych nakładów finansowych. czytaj dalej...

| | | |