Kulinarne

Gotuj z Grzegorzem Janiszewskim

Grzegorz Janiszewski, aktor, dziennikarz, a ostatnio również wicedyrektor tarnowskiego teatru dał się również wielokrotnie poznać jako znakomity kucharz. Na łamach portalu co tydzień Grzegorz proponuje kolejne smaczne dania. Cieszymy się, że proponowane przez niego przepisy cieszą się zainteresowaniem, wywołują uwagi i komentarze. Uruchomiliśmy dział "przepisy internautów", w którym publikujemy Wasze propozycje. Zapraszamy do dyskusji o dobrym jedzeniu. To interesujący i wdzięczny temat. Przepisy kulinarne przesyłać można w formie komentarza do pomysłów Grzegorza Janiszewskiego, lub mailem na adres:redakcja@tarnowskieinfo.pl

Kąski w cieście na ostro

Kurczak sprawdza się w każdej w zasadzie postaci. Proponuję dzisiaj kąski z kurczaka, które podać można i jako przystawkę i jako danie jak najbardziej główne. Warunkiem udanego smaku jest naprawdę porządne, ostre ich przyprawienie. czytaj dalej...

Schab z ananasem

Na świąteczny obiad proponuję zrezygnować z tradycyjnych kotletów, a schab zrobić w sposób bardziej wykwintny, a więc przystający do świątecznej atmosfery. A pracy wcale nie jest dużo więcej niż przy kotletach. czytaj dalej...

Kurki po sabaudzku

Sezon grzybowy w całej pełni, dzisiaj więc przepis na kurki, bardzo popularny we Francji i Włoszech. Kurki najlepsze są oczywiście świeże, ale z powodzeniem można je tu zastąpić także mrożonymi. I jak najmniej kroić! Małe grzybki używać w całości, większe wystarczy przekroić na pół. czytaj dalej...

Wołowina w zaprawie czosnkowej

Wołowina jest mięsem najlepszym pod względem nie tylko smakowym ale i odżywczym. Polędwica natomiast, to najdelikatniejsza i najchudsza forma wołowinki. Wadą jej jest jedynie to, że nie należy niestety do najtańszych. Ale od czasu do czasu można pozwolić sobie i na takie szaleństwo... czytaj dalej...

Chłodnik ogórkowy

Chłodniki to świetny pomysł na upalne, letnie dni. Lekkie, pożywne i świeże, nadają wyjątkowego smaku każdemu posiłkowi. Dzisiaj proponuję chłodnik ogórkowy, który jak każdy chłodnik powinien być mocno zimny przed podaniem. czytaj dalej...

Wieprzowina w jarzynach

Pełnia lata daje wiele możliwości wykorzystania świeżych warzyw. Dzisiaj więc przepis na mięso, ale w towarzystwie dużej ilości jarzynek. Danie to można śmiało zaliczyć do jednogarnkowych. A że w grę wchodzi wieprzowinka, robi się je szybko i sprawnie, więc świetnie nadaje się na obiadokolację po całodniowym wypadzie za miasto. czytaj dalej...

Filety z indyka z gruszkami

Jest to danie należące do tych bardzo prostych i bardzo smacznych. A jeszcze jedną jego zaletą, być może najważniejszą, jest błyskawiczne tempo w jakim można je przyrządzić. Tajemnica tkwi jedynie we wcześniejszym zakupie składników. czytaj dalej...

Zapiekanka po chłopsku

Pora roku coraz bardziej sprzyjać będzie szybkim, tanim i pysznym daniom. To już nie muszą być solidne, dwudaniowe obiady. Nadchodzą bowiem dni, kiedy królować mogą dania jednogarnkowe. Zacznę od błyskawicznej zapiekanki ziemniaczanej. Podane ilości są oczywiście orientacyjne. Wszystko zależy od ilości i apetytu uczestników biesiady. czytaj dalej...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Gdy brakuje pomysłów na obiad, na ratunek może przybyć zwykły ziemniak. Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo przepysznych i szybciutkich dań. Jako przykład, dzisiaj kotleciki ziemniaczane z pieczarkami. Potrawa może mało wyrafinowana, ale odrobina inwencji twórczej pomoże zrobić z niej prawdziwie wykwintne danie. czytaj dalej...

Flaczki z boczniaków

Flaki mają taką samą ilość zwolenników jak i przeciwników. Dla przeciwników dzisiaj nieco inna wersja tego dania – flaki bez...flaków. Zamiast nich boczniaki, które znakomicie udają to, czego niektórzy za nic w świecie nie wezmą do ust. czytaj dalej...

Risotto z szynką na białym winie

Ryż jest głównym pożywieniem ponad połowy mieszkańców naszego globu. Jest to jednocześnie najbardziej uniwersalne zboże, bo zarówno z całych ziaren jak i płatków czy mąki można przygotować mnóstwo pysznych potraw, na ostro i na słodko, z dodatkami lub bez nich. Dzisiaj proponuję risotto, raczej na ostro. czytaj dalej...

Udka w musztardzie

Drób jest mięsem bardzo praktycznym, bo i szybko się robi i daje wiele możliwości eksperymentowania ze smakami. Dzisiaj udka kurczaka trochę ostro bo w musztardzie. czytaj dalej...

Jajka Fu – Yang

Kuchnia Dalekiego Wschodu ma u nas taką samą ilość zwolenników jak i zajadłych przeciwników. W niektórych domach wschodnie smaki goszczą niemal codziennie, inni za nic w świecie nie wezmą do ust żeberek w sosie słodko – kwaśnym. Wiadomo – nie to dobre, co dobre, ale co komu smakuje. Dla smakoszy gustujących we wschodnim jadle, polecam dzisiaj jajka Fu – Yang z kuchni chińskiej. Napiszcie do nas o swoich doświadczeniach i eksperymentach kulinarnych (także tych nieudanych) związanych z kuchnią wschodnią. czytaj dalej...

Spaghetti alla cavalleggera – spaghetti po kawaleryjsku

W kuchni włoskiej królują potrawy, które u nas potocznie nazywa się „mącznymi”. Z mąki, jaj, oliwy, wody i soli, po mistrzowsku przyrządzają Włosi wiele potraw różniących się kształtem, wielkością, nadzieniem a nawet kolorem. I tylko język włoski jest w stanie podać nazwę setek odmian tego, co u nas nazywane jest po prostu makaronem, kluskami, pierogami czy uszkami. „La pasta” czyli to wszystko co z mąki, to jedna wielka narodowa potrawa włoska. czytaj dalej...

Pieczeń cielęca z owocami

Na Sylwestra spędzanego w domu proponuję prostą w wykonaniu, a wykwintną pieczeń cielęcą. Umyte mięso posypać solą i pieprzem, a następnie natrzeć pozostałymi wymieszanymi przyprawami i odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. czytaj dalej...

| | | |