Kulinarne

Gotuj z Grzegorzem Janiszewskim

Grzegorz Janiszewski, aktor, dziennikarz, a ostatnio również wicedyrektor tarnowskiego teatru dał się również wielokrotnie poznać jako znakomity kucharz. Na łamach portalu co tydzień Grzegorz proponuje kolejne smaczne dania. Cieszymy się, że proponowane przez niego przepisy cieszą się zainteresowaniem, wywołują uwagi i komentarze. Uruchomiliśmy dział "przepisy internautów", w którym publikujemy Wasze propozycje. Zapraszamy do dyskusji o dobrym jedzeniu. To interesujący i wdzięczny temat. Przepisy kulinarne przesyłać można w formie komentarza do pomysłów Grzegorza Janiszewskiego, lub mailem na adres:redakcja@tarnowskieinfo.pl

Zupa gulaszowa

Zupa jest dobra na wszystko. Zupa, która jednocześni może zastąpić drugie danie, idealna jest na zabiegane dni. Dzisiaj więc zupa gulaszowa – gęsta, pożywna, smaczna i gorąca, z powodzeniem wystarczy za cały obiad. czytaj dalej...

Zupa na ostro

Proponuję zupę w nieco innym wydaniu. Wymaga co prawda specjalnych zakupów więc nie zawsze da się ją zrobić szybko, ale jeśli już się do niej przygotujemy, to zapewniam że naprawdę warto. Jest nie tylko wesoła i kolorowa, ale i bardzo smaczna. czytaj dalej...

Zupa wieprzowo - fasolowa

Mięso to nie tylko drugie dania czy przekąski. To także doskonałe zupy. Solidna porcja dobrego mięsa gwarantuje, że zupa staje się i wyjątkowo smaczna i pożywna. czytaj dalej...

Zupa – krem selerowy

We Francji bardzo popularne są wszelki zupy – kremy. Podaje się je na kolację, która stanowi główny posiłek. My pozostańmy przy obiedzie – naszym głównym posiłku. Dzisiaj francuska zupa – krem, niezwykle pożywna i z pewnością pasująca do zimowej diety. Przepis być może nie wygląda efektownie, ale zupka jest pyszna i warto spróbować. czytaj dalej...

Zupa czosnkowa

Meteorolodzy straszą nadchodzącym mrozem. Filiżanka takiej zupki to znakomity sposób na szybkie rozgrzanie. czytaj dalej...

Pierogi z mięsem drobiowym

Dzisiaj, na specjalne życzenie czytelniczki przepis na pierożki z mięsem drobiowym. Przy okazji gorąco pozdrawiam Polonię hamburską! czytaj dalej...

Ryba po grecku

Po karpiu po żydowsku, dzisiaj kolejna wigilijna propozycja rybna. Tym razem może to być dowolna ryba morska, najlepiej w formie gotowych filetów. Ryba po grecku to w wielu domach ulubione danie. Kto jeszcze nie próbował – pora najwyższa. czytaj dalej...

Karp po żydowsku

Dobrej kuchni obce są podziały religijne, rasowe i narodowościowe. Żydowska sztuka kulinarna wywarła spory wpływ, zwłaszcza na kuchnię galicyjską, stąd też dużą popularnością cieszy się u nas karp po żydowsku. O ile jednak sporo osób lubi go jeść, o tyle znaczniej mniej potrafi zrobić. A powiedzmy jasno - dobry karp po żydowsku nie jest daniem ani łatwym ani szybkim. Ale czegóż nie robi się przy okazji Wigilii? Dzisiaj więc przepis i przy okazji parę cennych wskazówek wypracowanych przez lata doświadczeń... czytaj dalej...

Grzybowe wstążki

Sezon grzybowy w pełni i należy to wykorzystać. Nie trzeba od razu wyjeżdżać do lasu. Wystarczy przebiec przez tarnowski Burek i za jednym zamachem zaopatrzyć się w grzyby i makaron wstążki. I obiad prawie gotowy. A jeżeli już koniecznie musimy grzyby zbierać samodzielnie, to wyłącznie te, które naprawdę dobrze znamy. W tej dziedzinie, nawet dla najlepszych efektów kulinarnych nie warto ryzykować. czytaj dalej...

Maskintorsk

Kuchnia duńska jest u nas prawie zupełnie nie znana, choć Dania ma bardzo stare tradycje kulinarne - pierwsza książka kucharska pochodzi z połowy XIII wieku. Duński obiad to przede wszystkim mięso lub ryby. Jeżeli mięso, to głównie bardzo dobrej jakości, powszechnie dostępna wieprzowina lub baranina, którą jednak oszczędne duńskie gospodynie rzadko wprowadzają do codziennego menu, bo jest piekielnie droga. Jeżeli natomiast ryby, to niemal wszystkie żyjące w morzach. Dzisiaj proponuję najzwyklejsze filety z dorsza, przyrządzone na sposób duński. Są zaskakująco smaczne, choć Duńczycy jako dodatek do nich stosują ziemniaki przyrządzane w sposób dla mnie absolutnie nie do przyjęcia - na słodko. czytaj dalej...

Kotlety cielęce z nadzieniem

Soczyste, mięciutkie mięsko z pysznym wypełnieniem w postaci sera i szynki. To najlepszy i szybki sposób na świąteczny obiad w powszedni dzień. czytaj dalej...

Kładzione kluseczki ziemniaczane

Banalny, niemal niezauważalny ziemniak często traktowany jest lekceważąco, stanowiąc jedynie dodatek do czegoś. A niesłusznie. Smakowicie przyrządzony i ładnie podany, z powodzeniem może stanowić podstawowe danie. czytaj dalej...

Chilli con carne – danie więźniów

Powszechnie uchodzi za danie meksykańskie, choć w Meksyku serwowane jest tylko w niektórych restauracjach, aby zadowolić turystów. W rzeczywistości chili con carne pochodzi z Hiszpanii, a z czasem zadomowiło się w Stanach Zjednoczonych, gdzie było niemal codziennym posiłkiem więźniów w Teksasie. A to z kolei oznacza, że przyrządza się je tanio, łatwo i szybko. Główną jego zaletą jest to, że można go zrobić dużo i że jest bardzo ostre. czytaj dalej...

Cielęcina duszona po mieszczańsku

W kuchni francuskiej mnóstwo jest skomplikowanych i pracochłonnych przepisów na przyrządzanie mięs. Ale dzisiaj prosty przepis na cielęcinę – najchętniej obok wołowiny wykorzystywane przez Francuzów mięso. Przepis prosty, a danie genialne. czytaj dalej...

Zapiekane filety

Drób ma tą zaletę, że można przyrządzić go szybko i na całe mnóstwo sposobów. Dzisiaj proponuję filety z kurczaka, wykorzystując przy tym w nieco inny niż zwykle sposób, zupę cebulową. czytaj dalej...

| | | |