Francuskie naleśniki z pomarańczą

Francuzi są specjalistami od naleśników i słodkich sufletów. Często podaje się je jako desery lub podwieczorki dla dzieci wykorzystując świeże owoce albo dżemy. czytaj dalej...

Pianka serowa i...coś do niej

Święta za nami, ale ciągle jeszcze tkwimy w świątecznym nastroju. Za chwilę przecież Sylwester. Dla tych, którzy urządzają zabawę w domu proponuję prosty i szybki, acz wytworny deser. Czasu nie zajmuje prawie wcale i kosztuje jeszcze mniej, ale naprawdę warto. czytaj dalej...

Staropolski piernik świąteczny

Podobno dawno, dawno temu, najlepszymi rzeczami w Polsce były „gdańska gorzałka, krakowska panna, warszawski trzewik i toruński piernik”. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło za prawdziwą sztukę, a miarą powodzenia i popularności pierników w Polsce jest fakt, że zapas ciasta piernikowego stanowił często część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. czytaj dalej...

Czekoladowe ciasteczka antydepresyjne

Słodka przekąska w ciemne i deszczowe dni poprawić może najbardziej nawet ponury nastrój. Ponieważ takie dni właśnie nastały, dzisiaj przepis na błyskawiczne ciasteczka antydepresyjne. czytaj dalej...

Kolorowy sernik waniliowy

Słodkie co nieco zawsze mile widziane jest w każdym domu. Nie trzeba wcale być łasuchem, aby chętnie sięgnąć po słodką przekąskę. Dzisiaj proponuję serniczek na zimno, wesoły i kolorowy, a więc w sam raz na poprawę nastroju w jesienne dni. czytaj dalej...

Truskawki w pomarańczy

Kiedy nastaje upalny, letni dzień, a powietrze aż drży od skwaru wszyscy szukamy cienia i ochłody. Chętnie sięgamy wtedy po owoce. Soczyste i lekkie, a przede wszystkim zimne, doskonale zaspokoją pragnienie. czytaj dalej...

Słodkie bułeczki

Bułeczki w każdej postaci zawsze budzą entuzjazm. Ciepłe czy zimne (byle świeże), sprawdzają się o każdej porze dnia. Dzisiaj przepis na słodkie bułeczki, których wykonanie wcale nie jest skomplikowane i w dodatku zawsze się udają. czytaj dalej...

Serowe pączki Małgosi

„Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek, myśmy uwierzyli, pączków nasmażyli”. I rzeczywiście, tłusty czwartek – zapowiedź końca karnawału, do dzisiaj nie może obejść się bez tradycyjnych pączków, które kiedyś smażono w prawie każdym polskim domu. Tłustoczwartkowymi przysmakami były też bałabuchy – pszenne bułeczki polane roztopioną słoninką ze skwarkami oraz hreczuszki, oładki i raczuchy – placki wypiekane z mąki gryczanej. Dzisiaj przepis na trochę inne, ale równie pyszne pączki. czytaj dalej...

Mini torcik owocowy

4 jednakowe galaretki rozpuścić w litrze gorącej wody i przestudzić. Schłodzone w lodówce mleko miksować, dolewając przestudzona galaretkę do chwili, aż masa zacznie lekko tężeć. czytaj dalej...

Ciasto orzechowe

Żółtka, mąkę, cukier, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wyrobić. Wszystkie części włożyć na pół godziny do lodówki. czytaj dalej...

Żeberka z grilla

Potrawy z grilla mają tyle wariantów, ile przyrządza je osób. Każdy ma swój sposób i swoją tajemnicę kulinarną związaną, a to z marynatą, a to z odpowiednim doborem przypraw. Żeberka z grilla cieszą się nieustającą popularnością, a dzisiaj przepis na jedną z wielu mieszanek przyprawowych, które nadadzą mięsu specyficzny smak i kolor. czytaj dalej...

Karkówka, której zawsze braknie

Sezon grillowy wreszcie się rozpoczął, a dla tych którzy mają zamiar zainaugurować go w najbliższy weekend przepis na pyszną karkóweczkę z grilla. Tak pyszną, że niezależnie od ilości mięsa, zawsze go braknie... czytaj dalej...

Ziemniaki z ogniska inaczej

Snujące się nad ogródkami i działkami dymy to nieodłączny element jesiennego klimatu. Co prawda plenerowe biesiady zostały zdominowane przez grilla, ale naprawdę warto od czasu do czasu rozpalić prawdziwe ognisko. Nic nie zastąpi uroku żywego ognia i strzelających w górę iskier. A jeśli ognisko, to warto skorzystać i upiec ziemniaczki. Wiadomo, że można je jeść z różnymi smakowymi masełkami i przyprawami, ale ja chcę zaproponować je dzisiaj trochę inaczej – z zawartością w środku. czytaj dalej...

Cukinia z grilla

Zgodnie z zapowiedzią, dzisiaj kolejny przepis na coś z grilla. Tym czymś będzie cukinia, którą można zastosować jako samodzielne danie, albo jeszcze lepiej jako dodatek do grillowanego mięska. Przepis jest prościutki, a efekt murowany. czytaj dalej...

Boczek z grilla inaczej

Lato to pora, gdy rozpalamy grilla przy każdej możliwej okazji. Dlatego od dzisiaj w moich przepisach królować będą głównie pyszne przekąski i dania z grilla. Dzisiaj boczek, ale podany trochę inaczej. czytaj dalej...

więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
Ankieta
Czy popierasz projekt dwukadencyjności władzy wójtów, burmistrzów i prezydentów miast w samorządach lokalnych
więcej »
więcej »
więcej »
| | | |