Kulinarne

Gotuj z Grzegorzem Janiszewskim

Grzegorz Janiszewski, aktor, dziennikarz, a ostatnio również wicedyrektor tarnowskiego teatru dał się również wielokrotnie poznać jako znakomity kucharz. Na łamach portalu co tydzień Grzegorz proponuje kolejne smaczne dania. Cieszymy się, że proponowane przez niego przepisy cieszą się zainteresowaniem, wywołują uwagi i komentarze. Uruchomiliśmy dział "przepisy internautów", w którym publikujemy Wasze propozycje. Zapraszamy do dyskusji o dobrym jedzeniu. To interesujący i wdzięczny temat. Przepisy kulinarne przesyłać można w formie komentarza do pomysłów Grzegorza Janiszewskiego, lub mailem na adres:redakcja@tarnowskieinfo.pl

Chilli con carne – danie więźniów

Powszechnie uchodzi za danie meksykańskie, choć w Meksyku serwowane jest tylko w niektórych restauracjach, aby zadowolić turystów. W rzeczywistości chili con carne pochodzi z Hiszpanii, a z czasem zadomowiło się w Stanach Zjednoczonych, gdzie było niemal codziennym posiłkiem więźniów w Teksasie. A to z kolei oznacza, że przyrządza się je tanio, łatwo i szybko. Główną jego zaletą jest to, że można go zrobić dużo i że jest bardzo ostre. czytaj dalej...

Ciasteczka czekoladowe na lepszy nastrój

Pogoda ciągle płata figle wpędzając nas w nieciekawe nastroje. A na poprawę nastroju jak wiadomo, zbawienny wpływ ma czekolada. Ale nie taka, po prostu kupiona w najbliższym sklepie. Najbardziej terapeutycznie działają własnoręcznie wykonane ciasteczka czekoladowe. czytaj dalej...

Wielkanocny chrzan

Obok kiełbas, szynek, pasztetów, sałatek i oczywiście jajek, na wielkanocnym stole absolutnie nie może zabraknąć chrzanu. Sposobów na jego wykonanie jest prawie tyle ile gospodyń, które jeszcze go robią. Dzisiaj jeden z przepisów na wielkanocny chrzan, a gwarantuję, że warto go wypróbować, oj warto! czytaj dalej...

Domowa szynka świąteczna

Mimo że aura za oknem wskazuje na zupełnie inne święta, Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję pokusić się o sprokurowanie domowym sposobem świątecznej szynki. Pracy przy niej nie ma tak wiele, a efekt jest taki, że wszystkim szynkom kupowanym w sklepie daleko będzie do tej naszej. czytaj dalej...

Cielęcina duszona po mieszczańsku

W kuchni francuskiej mnóstwo jest skomplikowanych i pracochłonnych przepisów na przyrządzanie mięs. Ale dzisiaj prosty przepis na cielęcinę – najchętniej obok wołowiny wykorzystywane przez Francuzów mięso. Przepis prosty, a danie genialne. czytaj dalej...

Rosół inaczej.

Rosół to świetna zupa na zimne dni. Zawsze porządnie rozgrzewa i zawsze smakuje. Proponuję dziś rosołek w trochę innej wersji niż ten tradycyjny, podawany przez nasze babcie i mamy. czytaj dalej...

Pikantne śledzie w śmietanie

We wtorkowy zapustny wieczór pieczono ciasto drożdżowe zwane na wschodzie Polski korowajem, a na północy – popielnikiem. Był to duży, cienki, okrągły i niezbyt smaczny placek zapowiadający post. W środę popielcową leżał w każdym domu na stole z wetkniętą brzozową witką, a każdy z domowników mógł choć trochę zaspokoić głód skubiąc po kawałku, ale zostawiając środek. Takie to były okrutne czasy, które na szczęście minęły bezpowrotnie. Ciągle jednak pozostał tradycyjny wtorkowy „śledzik”... czytaj dalej...

Kreple z morelowym złotem, czyli jak uwieść w tłusty czwartek

Lada moment tłusty czwartek, który w przeciwieństwie do Walentynek dużo głębiej tkwi w polskiej tradycji. Można jednak połączyć te dwie przyjemności, bo nie od dziś wiadomo, że przez żołądek do serca i dużo łatwiej ulec miłości przy zastawionym stole...Jeżeli więc skojarzyć tłustoczwartkowe faworki z walentynkowym morelowym złotem, efekt może okazać się piorunujący. czytaj dalej...

Francuskie naleśniki z pomarańczą

Francuzi są specjalistami od naleśników i słodkich sufletów. Często podaje się je jako desery lub podwieczorki dla dzieci wykorzystując świeże owoce albo dżemy. Jeżeli zaś fantazja poniesie panią domu, albo chce ona w szczególny sposób uświetnić jakąś okazję, co zdarza się często, przygotowuje wykwintne naleśniki koniecznie płonące. Tajemnicą doskonałych naleśników jest to, że przed smażeniem ciasto musi „odpocząć” przynajmniej godzinę. Dzisiaj więc przepis na takie uroczyste naleśniki – potrawę traktowaną u nas niesłusznie z lekceważeniem i pogardą. A może to być naprawdę rozkosz w ustach. A więc – voila! Oto Crepes a l'orange flambees. czytaj dalej...

Zapiekane filety

Drób ma tą zaletę, że można przyrządzić go szybko i na całe mnóstwo sposobów. Dzisiaj proponuję filety z kurczaka, wykorzystując przy tym w nieco inny niż zwykle sposób, zupę cebulową. czytaj dalej...

Kąski w cieście na ostro

Kurczak sprawdza się w każdej w zasadzie postaci. Proponuję dzisiaj kąski z kurczaka, które podać można i jako przystawkę i jako danie jak najbardziej główne. Warunkiem udanego smaku jest naprawdę porządne, ostre ich przyprawienie. czytaj dalej...

Sałatka na po świętach...

Poświątecznym przejedzeniu należy chyba krytycznie spojrzeć w lustro i na jakiś czas zdecydować się na dania lekkie a pożywne. Najlepiej nadają się do tego wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. czytaj dalej...

Pianka serowa i...coś do niej

Święta za nami, ale ciągle jeszcze tkwimy w świątecznym nastroju. Za chwilę przecież Sylwester. Dla tych, którzy urządzają zabawę w domu proponuję prosty i szybki, acz wytworny deser. Czasu nie zajmuje prawie wcale i kosztuje jeszcze mniej, ale naprawdę warto. czytaj dalej...

Schab z ananasem

Na świąteczny obiad proponuję zrezygnować z tradycyjnych kotletów, a schab zrobić w sposób bardziej wykwintny, a więc przystający do świątecznej atmosfery. A pracy wcale nie jest dużo więcej niż przy kotletach. czytaj dalej...

Nadziewana polędwica

Zgodnie z zapowiedzią, kontynuujemy dania świąteczne. Dzisiaj przepis na wykwintną nadziewaną polędwicę wołową, efektowną i smaczną. Dobra polędwica tania nie jest, ale święta to święta i każdy ma prawo zaszaleć. czytaj dalej...

| | | |