Niebieski pstrąg
Ponieważ, jak przekonują wszystkie reklamy, święta tuż tuż, poddajmy się tej sugestii. Od dzisiaj wyłącznie przepisy związane z wigilią i świętami. Zaczynamy od efektownego pstrąga na niebiesko. W końcu nie tylko karp ryba. Pamiętajmy tylko, aby ilość dobrać do przewidywanej liczby gości. czytaj dalej...
Staropolski piernik świąteczny
Podobno dawno, dawno temu, najlepszymi rzeczami w Polsce były „gdańska gorzałka, krakowska panna, warszawski trzewik i toruński piernik”. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło za prawdziwą sztukę, a miarą powodzenia i popularności pierników w Polsce jest fakt, że zapas ciasta piernikowego stanowił często część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. A to dlatego, że porządne ciasto piernikowe dojrzewa powoli i może być przechowywane całymi miesiącami. A oto przepis na piernik, który można przygotować już dzisiaj z myślą o zbliżających się świętach, a już na pewno przynajmniej na dwa tygodnie przed nimi. czytaj dalej...
Czekoladowe ciasteczka antydepresyjne
Słodka przekąska w ciemne i deszczowe dni poprawić może najbardziej nawet ponury nastrój. Ponieważ takie dni właśnie nastały, dzisiaj przepis na błyskawiczne ciasteczka antydepresyjne. czytaj dalej...
Sashimi z polędwicy
Zetknięcie europejczyka z prawdziwą kuchnią japońską może być szokujące. Ale jedzenie w Japonii jest czymś więcej niż tylko sposobem zaspokajania głodu. Na talerzu powstają kolorowe kompozycje łączące prostotę z wyrafinowaniem, praktyczność z artyzmem i dyscyplinę z pomysłowością. Z niezwykłą starannością tworzą Japończycy naturalne bukiety smakowe i zaskakujące gamy kolorystyczne wszelkich potraw. Nie bez powody w Japonii popularny jest dowcip: „Jaka jest różnica między Chińczykiem a Japończykiem?, Taka, że kiedy Chińczyk widzi coś co się rusza lub rośnie, zastanawia się, jak można by to zjeść. Japończyk myśli, jak zjeść to pięknie.” Na początek, niejako dla wprawy prosta japońska przystawka. czytaj dalej...
Zupa z mięsem i krewetkami
Proponuję dzisiaj zupę rodem z Tajlandii, gdzie codziennym pożywieniem są ryby i skorupiaki. Ale proponowana zupa zawiera składniki bliższe nam – mięso i pieczarki oraz nieco bardziej egzotyczne krewetki. Na pewno warto spróbować tym bardziej, że nie wymaga ona ani czasu ani specjalnych nakładów finansowych. czytaj dalej...
Zupa gulaszowa
Zupa jest dobra na wszystko. Zupa, która jednocześni może zastąpić drugie danie, idealna jest na zabiegane dni. Dzisiaj więc zupa gulaszowa – gęsta, pożywna, smaczna i gorąca, z powodzeniem wystarczy za cały obiad. czytaj dalej...
Ziemniaki z ogniska inaczej
Snujące się nad ogródkami i działkami dymy to nieodłączny element jesiennego klimatu. Co prawda plenerowe biesiady zostały zdominowane przez grilla, ale naprawdę warto od czasu do czasu rozpalić prawdziwe ognisko. Nic nie zastąpi uroku żywego ognia i strzelających w górę iskier. A jeśli ognisko, to warto skorzystać i upiec ziemniaczki. Wiadomo, że można je jeść z różnymi smakowymi masełkami i przyprawami, ale ja chcę zaproponować je dzisiaj trochę inaczej – z zawartością w środku. czytaj dalej...
Domowe bułeczki
Bułeczki to zawsze dobry pomysł na małą przekąskę. Domowe bułeczki na słodko to pomysł świetny dla łasuchów i małych i dużych. Dzisiaj takie właśnie domowe bułeczki. Przedstawiam je w wersji na słodko właśnie, ale dla tym, którzy za słodkim nie przepadają (podobno są tacy) podpowiadam, że można je lekko tylko zmodyfikować i zrobić na słono, ostro, pieprznie itd. czytaj dalej...
Kolorowy sernik waniliowy
Słodkie co nieco zawsze mile widziane jest w każdym domu. Nie trzeba wcale być łasuchem, aby chętnie sięgnąć po słodką przekąskę. Dzisiaj proponuję serniczek na zimno, wesoły i kolorowy, a więc w sam raz na poprawę nastroju w jesienne dni. czytaj dalej...
Panierowany ser
Polecam pyszną przekąskę w postaci panierowanego sera. Taki ser jest bardzo popularny na Słowacji, a podaje się go z frytkami i surówką jako danie obiadowe, albo z sosem tatarskim jako przekąskę. Ja polecam panierowany camembert. Przekąska prosta i pyszna, a że ser zawsze jest tłustawy, świetnie pasuje tu czerwone winko. czytaj dalej...
Zupa na ostro
Proponuję zupę w nieco innym wydaniu. Wymaga co prawda specjalnych zakupów więc nie zawsze da się ją zrobić szybko, ale jeśli już się do niej przygotujemy, to zapewniam że naprawdę warto. Jest nie tylko wesoła i kolorowa, ale i bardzo smaczna. czytaj dalej...
Grzyby do wszystkiego
Do tego dania nadają się wszystkie grzyby - kurki, borowiki, podgrzybki lub maślaki obrane ze skórki, można też mieszać gatunki. Najważniejsze, to uważać aby się nie przypaliły. Najlepiej robić je na płytce i często mieszać. czytaj dalej...
Bagietka z mielonym mięsem
Bagietki to bardzo dobry pomysł na spotkanie w gronie znajomych. Dobrze byłoby jednak, aby znajomi uprzedzili nas, że wpadną, bo wersja bagietek którą dzisiaj prezentuję wymaga trochę czasu i pracy. czytaj dalej...
Kurki po sabaudzku
Sezon grzybowy w całej pełni, dzisiaj więc przepis na kurki, bardzo popularny we Francji i Włoszech. Kurki najlepsze są oczywiście świeże, ale z powodzeniem można je tu zastąpić także mrożonymi. I jak najmniej kroić! Małe grzybki używać w całości, większe wystarczy przekroić na pół. czytaj dalej...
Sałatka z cukinii
Proponuję dzisiaj sałatkę z cukinii, bo to przecież pora na cukinię. Można także przyrządzić ją z kabaczka. Zresztą przeciętny degustator nie dostrzega różnicy między cukinią a kabaczkiem. czytaj dalej...