Mus malinowy
 
	          	          	
 
	          	          Musy to lekkie dania pochodzące z kuchni francuskiej i podawane na zimno. A jak na zimno, to znaczy że świetnie nadają się na letnie upały. Sezon malinowy w pełni, więc dzisiaj przepis na przepyszny i orzeźwiający mus z malin.
	           czytaj dalej... 
Chłodnik ogórkowy
 
	          	          	
 
	          	          Chłodniki to świetny pomysł na upalne, letnie dni. Lekkie, pożywne i świeże, nadają wyjątkowego smaku każdemu posiłkowi. Dzisiaj proponuję chłodnik ogórkowy, który jak każdy chłodnik powinien być mocno zimny przed podaniem.
	           czytaj dalej... 
Wieprzowina w jarzynach
 
	          	          	
 
	          	          Pełnia lata daje wiele możliwości wykorzystania świeżych warzyw. Dzisiaj więc przepis na mięso, ale w towarzystwie dużej ilości jarzynek. Danie to można śmiało zaliczyć do jednogarnkowych. A że w grę wchodzi wieprzowinka, robi się je szybko i sprawnie, więc świetnie nadaje się na obiadokolację po całodniowym wypadzie za miasto.
	           czytaj dalej... 
Filety z indyka z gruszkami.
 
	          	          	
 
	          	          Jest to danie należące do tych bardzo prostych i bardzo smacznych. A jeszcze jedną jego zaletą, być może najważniejszą, jest błyskawiczne tempo w jakim można je przyrządzić. Tajemnica tkwi jedynie we wcześniejszym zakupie składników.
	           czytaj dalej... 
Zapiekany kalafior
 
	          	          	
 
	          	          Kalafior to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Najzdrowszy jest zjadany na surowo, ponieważ gotowanie powoduje duże straty składników odżywczych. Ale jakże pieknie i zachęcająco wygląda na talerzu zapieczony pod beszamelem, albo polany masełkiem z tartą bułką...
	           czytaj dalej... 
Faszerowane pieczarki
 
	          	          	
 
	          	          Czosnek jest nie tylko wyjątkowo zdrowy, ale także nadaje potrawom wyrazisty i często lepszy smak. Tych, którzy czosnku nie znoszą, nie przekonam. Ale dla tych, którzy używają go przy różnych okazjach, dzisiaj sympatyczna przekąska, łatwa do zrobienia, szybka i smaczna.
	           czytaj dalej... 
Truskawki w pomarańczy
 
	          	          	
 
	          	          Kiedy nastaje upalny, letni dzień, a powietrze aż drży od skwaru wszyscy szukamy cienia i ochłody. Chętnie sięgamy wtedy po owoce. Soczyste i lekkie, a przede wszystkim zimne, doskonale zaspokoją pragnienie.
	           czytaj dalej... 
Cukinia z grilla
 
	          	          	
 
	          	          Zgodnie z zapowiedzią, dzisiaj kolejny przepis na coś z grilla. Tym czymś będzie cukinia, którą można zastosować jako samodzielne danie, albo jeszcze lepiej jako dodatek do grillowanego mięska. Przepis jest prościutki, a efekt murowany.
	           czytaj dalej... 
Boczek z grilla inaczej
 
	          	          	
 
	          	          Lato to pora, gdy rozpalamy grilla przy każdej możliwej okazji. Dlatego od dzisiaj w moich przepisach królować będą głównie pyszne przekąski i dania z grilla. Dzisiaj boczek, ale podany trochę inaczej.
	           czytaj dalej... 
Zapiekanka po chłopsku
 
	          	          	
 
	          	          Pora roku coraz bardziej sprzyjać będzie szybkim, tanim i pysznym daniom. To już nie muszą być solidne, dwudaniowe obiady. Nadchodzą bowiem dni, kiedy królować mogą dania jednogarnkowe. Zacznę od błyskawicznej zapiekanki ziemniaczanej. Podane ilości są oczywiście orientacyjne. Wszystko zależy od ilości i apetytu uczestników biesiady.
	           czytaj dalej... 
Zupa wieprzowo - fasolowa
 
	          	          	
 
	          	          Mięso to nie tylko drugie dania czy przekąski. To także doskonałe zupy. Solidna porcja dobrego mięsa gwarantuje, że zupa staje się i wyjątkowo smaczna i pożywna.
	           czytaj dalej... 
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
 
	          	          	
 
	          	          Gdy brakuje pomysłów na obiad, na ratunek może przybyć zwykły ziemniak. Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo przepysznych i szybciutkich dań. Jako przykład, dzisiaj kotleciki ziemniaczane z pieczarkami. Potrawa może mało wyrafinowana, ale odrobina inwencji twórczej pomoże zrobić z niej prawdziwie wykwintne danie.
	           czytaj dalej... 
Sałatka z pieczonym kurczakiem
 
	          	          	
 
	          	          Wiosna w pełni, pora więc najwyższa na lekkie, a pyszne i pożywne dania. Może nawet bardziej przekąski niż dania, ale pora roku coraz bardziej sprzyjała będzie przekąskom właśnie.
	           czytaj dalej... 
Paluszki z kurczaka
 
	          	          	
 
	          	          Jako, że maj  już za pasem. Dni są coraz cieplejsze i coraz to więcej czasu spędzamy na dworze, czy to w przydomowych ogródkach czy też działkach gdzieś za miastem najwyższy czas rozpocząć sezon grillowy. Jak powszechnie wiadomo, świeże powietrze i ruch wzmaga apetyt. Proponuję więc paluszki z kurczaka. Danie szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.
	           czytaj dalej... 
Kokilki z zapiekanym serem
 
	          	          	
 
	          	          Po świątecznym obżarstwie którego trudno uniknąć, dzisiaj coś lekkiego rodem z Francji. Francja to przede wszystkim sery. Nie tylko przyrządza się z nich wiele potraw, ale także tarty żółty ser dodaje się do większości sosów, wielu zup i wszystkich zapiekanek.
	           czytaj dalej... 
