Kulinarne

Gotuj z Grzegorzem Janiszewskim

Grzegorz Janiszewski, aktor, dziennikarz, a ostatnio również wicedyrektor tarnowskiego teatru dał się również wielokrotnie poznać jako znakomity kucharz. Na łamach portalu co tydzień Grzegorz proponuje kolejne smaczne dania. Cieszymy się, że proponowane przez niego przepisy cieszą się zainteresowaniem, wywołują uwagi i komentarze. Uruchomiliśmy dział "przepisy internautów", w którym publikujemy Wasze propozycje. Zapraszamy do dyskusji o dobrym jedzeniu. To interesujący i wdzięczny temat. Przepisy kulinarne przesyłać można w formie komentarza do pomysłów Grzegorza Janiszewskiego, lub mailem na adres:redakcja@tarnowskieinfo.pl

Sorbet – pomysł na upał

Dzisiaj coś bardzo odpowiedniego na nadchodzące, zapowiadane przez wszystkich meteorologów upały. W gorące dni nawet jeść się nie chce, ale pyszny, lekki, a w dodatku zimny deser zawsze znajdzie zwolenników. czytaj dalej...

Pora truskawek na deser

W tym roku trudno znaleźć naprawdę dobre, słodkie truskawki. Jeśli więc na takie uda się trafić to, zwłaszcza że nie są tanie, potraktujmy je jak rarytas i zadbajmy o piękną oprawę. A w błyskawiczny sposób można wyczarować z nich pyszny, bardzo prosty i efektowny deser. czytaj dalej...

Ciasteczka czekoladowe na lepszy nastrój

Pogoda ciągle płata figle wpędzając nas w nieciekawe nastroje. A na poprawę nastroju jak wiadomo, zbawienny wpływ ma czekolada. Ale nie taka, po prostu kupiona w najbliższym sklepie. Najbardziej terapeutycznie działają własnoręcznie wykonane ciasteczka czekoladowe. czytaj dalej...

Kreple z morelowym złotem, czyli jak uwieść w tłusty czwartek

Lada moment tłusty czwartek, który w przeciwieństwie do Walentynek dużo głębiej tkwi w polskiej tradycji. Można jednak połączyć te dwie przyjemności, bo nie od dziś wiadomo, że przez żołądek do serca i dużo łatwiej ulec miłości przy zastawionym stole...Jeżeli więc skojarzyć tłustoczwartkowe faworki z walentynkowym morelowym złotem, efekt może okazać się piorunujący. czytaj dalej...

Francuskie naleśniki z pomarańczą

Francuzi są specjalistami od naleśników i słodkich sufletów. Często podaje się je jako desery lub podwieczorki dla dzieci wykorzystując świeże owoce albo dżemy. czytaj dalej...

Pianka serowa i...coś do niej

Święta za nami, ale ciągle jeszcze tkwimy w świątecznym nastroju. Za chwilę przecież Sylwester. Dla tych, którzy urządzają zabawę w domu proponuję prosty i szybki, acz wytworny deser. Czasu nie zajmuje prawie wcale i kosztuje jeszcze mniej, ale naprawdę warto. czytaj dalej...

Staropolski piernik świąteczny

Podobno dawno, dawno temu, najlepszymi rzeczami w Polsce były „gdańska gorzałka, krakowska panna, warszawski trzewik i toruński piernik”. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło za prawdziwą sztukę, a miarą powodzenia i popularności pierników w Polsce jest fakt, że zapas ciasta piernikowego stanowił często część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. czytaj dalej...

Czekoladowe ciasteczka antydepresyjne

Słodka przekąska w ciemne i deszczowe dni poprawić może najbardziej nawet ponury nastrój. Ponieważ takie dni właśnie nastały, dzisiaj przepis na błyskawiczne ciasteczka antydepresyjne. czytaj dalej...

Kolorowy sernik waniliowy

Słodkie co nieco zawsze mile widziane jest w każdym domu. Nie trzeba wcale być łasuchem, aby chętnie sięgnąć po słodką przekąskę. Dzisiaj proponuję serniczek na zimno, wesoły i kolorowy, a więc w sam raz na poprawę nastroju w jesienne dni. czytaj dalej...

Truskawki w pomarańczy

Kiedy nastaje upalny, letni dzień, a powietrze aż drży od skwaru wszyscy szukamy cienia i ochłody. Chętnie sięgamy wtedy po owoce. Soczyste i lekkie, a przede wszystkim zimne, doskonale zaspokoją pragnienie. czytaj dalej...

Słodkie bułeczki

Bułeczki w każdej postaci zawsze budzą entuzjazm. Ciepłe czy zimne (byle świeże), sprawdzają się o każdej porze dnia. Dzisiaj przepis na słodkie bułeczki, których wykonanie wcale nie jest skomplikowane i w dodatku zawsze się udają. czytaj dalej...

Serowe pączki Małgosi

„Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek, myśmy uwierzyli, pączków nasmażyli”. I rzeczywiście, tłusty czwartek – zapowiedź końca karnawału, do dzisiaj nie może obejść się bez tradycyjnych pączków, które kiedyś smażono w prawie każdym polskim domu. Tłustoczwartkowymi przysmakami były też bałabuchy – pszenne bułeczki polane roztopioną słoninką ze skwarkami oraz hreczuszki, oładki i raczuchy – placki wypiekane z mąki gryczanej. Dzisiaj przepis na trochę inne, ale równie pyszne pączki. czytaj dalej...

Mini torcik owocowy

4 jednakowe galaretki rozpuścić w litrze gorącej wody i przestudzić. Schłodzone w lodówce mleko miksować, dolewając przestudzona galaretkę do chwili, aż masa zacznie lekko tężeć. czytaj dalej...

Ciasto orzechowe

Żółtka, mąkę, cukier, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wyrobić. Wszystkie części włożyć na pół godziny do lodówki. czytaj dalej...

Żeberka z grilla

Potrawy z grilla mają tyle wariantów, ile przyrządza je osób. Każdy ma swój sposób i swoją tajemnicę kulinarną związaną, a to z marynatą, a to z odpowiednim doborem przypraw. Żeberka z grilla cieszą się nieustającą popularnością, a dzisiaj przepis na jedną z wielu mieszanek przyprawowych, które nadadzą mięsu specyficzny smak i kolor. czytaj dalej...

| | | |