Pierogi z mięsem drobiowym

Dzisiaj, na specjalne życzenie czytelniczki przepis na pierożki z mięsem drobiowym. Przy okazji gorąco pozdrawiam Polonię hamburską! czytaj dalej...

Cukrzyca jak na dłoni, czyli ciągły pomiar poziomu cukru

XXI wiek to bez wątpienia wiek epidemii cukrzycy. Gwałtownie rośnie liczba zachorowań tak na cukrzycę typu 1, jak i typu 2. Źle leczona lub późno wykryta cukrzyca doprowadza do rozwoju przewlekłych powikłań choroby, których konsekwencją może być ślepota, konieczność amputacji kończyn dolnych, niewydolność nerek, zawał serca, udar mózgu, a przede wszystkim przedwczesny zgon. czytaj dalej...

Ryba po grecku

Po karpiu po żydowsku, dzisiaj kolejna wigilijna propozycja rybna. Tym razem może to być dowolna ryba morska, najlepiej w formie gotowych filetów. Ryba po grecku to w wielu domach ulubione danie. Kto jeszcze nie próbował – pora najwyższa. czytaj dalej...

Blaski i cienie słońca

Ciemne zabarwienie skóry nadal jest oznaką aktywności, urody i zamożności. Taki stereotyp pokutuje powszechnie, mimo wyraźnych sygnałów lekarzy specjalistów dermatologów i onkologów: nie zawsze opalenizna jest bezpieczna! czytaj dalej...

Bruksizm

Dokuczają ci częste bóle głowy i twarzy? Odczuwasz czasem poranne zmęczenie mięśni żucia? Zauważyłeś, że twoje zęby nadmiernie się ścierają? Być może cierpisz na bruksizm. Niewielu z nas wie, że stres i towarzyszące mu silne napięcie może prowadzić do poważnych uszkodzeń uzębienia. czytaj dalej...

Karp po żydowsku

Dobrej kuchni obce są podziały religijne, rasowe i narodowościowe. Żydowska sztuka kulinarna wywarła spory wpływ, zwłaszcza na kuchnię galicyjską, stąd też dużą popularnością cieszy się u nas karp po żydowsku. O ile jednak sporo osób lubi go jeść, o tyle znaczniej mniej potrafi zrobić. A powiedzmy jasno - dobry karp po żydowsku nie jest daniem ani łatwym ani szybkim. Ale czegóż nie robi się przy okazji Wigilii? Dzisiaj więc przepis i przy okazji parę cennych wskazówek wypracowanych przez lata doświadczeń... czytaj dalej...

Choroba siana wiatrem

Pyłkowica, czyli katar sienny, to zespół objawów wywołanych uczuleniem na pyłki kwiatów roślin wiatropylnych: traw, drzew, chwastów i zbóż. Pyłki te są przenoszone przez wiatr na dziesiątki kilometrów, dlatego nazwa choroby - katar sienny, bo pyłek "siany" jest przez wiatr. czytaj dalej...

Grzybowe wstążki

Sezon grzybowy w pełni i należy to wykorzystać. Nie trzeba od razu wyjeżdżać do lasu. Wystarczy przebiec przez tarnowski Burek i za jednym zamachem zaopatrzyć się w grzyby i makaron wstążki. I obiad prawie gotowy. A jeżeli już koniecznie musimy grzyby zbierać samodzielnie, to wyłącznie te, które naprawdę dobrze znamy. W tej dziedzinie, nawet dla najlepszych efektów kulinarnych nie warto ryzykować. czytaj dalej...

Dziecko pod ochroną

Dlaczego dzieci tak często chorują? Kiedy z tego wyrosną i czy częste mycie skraca życie? - o tym w rozmowie z Alicją JAWORSKĄ, pediatrą, specjalistą chorób zakaźnych. czytaj dalej...

Maskintorsk

Kuchnia duńska jest u nas prawie zupełnie nie znana, choć Dania ma bardzo stare tradycje kulinarne - pierwsza książka kucharska pochodzi z połowy XIII wieku. Duński obiad to przede wszystkim mięso lub ryby. Jeżeli mięso, to głównie bardzo dobrej jakości, powszechnie dostępna wieprzowina lub baranina, którą jednak oszczędne duńskie gospodynie rzadko wprowadzają do codziennego menu, bo jest piekielnie droga. Jeżeli natomiast ryby, to niemal wszystkie żyjące w morzach. Dzisiaj proponuję najzwyklejsze filety z dorsza, przyrządzone na sposób duński. Są zaskakująco smaczne, choć Duńczycy jako dodatek do nich stosują ziemniaki przyrządzane w sposób dla mnie absolutnie nie do przyjęcia - na słodko. czytaj dalej...

Kotlety cielęce z nadzieniem

Soczyste, mięciutkie mięsko z pysznym wypełnieniem w postaci sera i szynki. To najlepszy i szybki sposób na świąteczny obiad w powszedni dzień. czytaj dalej...

Kładzione kluseczki ziemniaczane

Banalny, niemal niezauważalny ziemniak często traktowany jest lekceważąco, stanowiąc jedynie dodatek do czegoś. A niesłusznie. Smakowicie przyrządzony i ładnie podany, z powodzeniem może stanowić podstawowe danie. czytaj dalej...

Chilli con carne – danie więźniów

Powszechnie uchodzi za danie meksykańskie, choć w Meksyku serwowane jest tylko w niektórych restauracjach, aby zadowolić turystów. W rzeczywistości chili con carne pochodzi z Hiszpanii, a z czasem zadomowiło się w Stanach Zjednoczonych, gdzie było niemal codziennym posiłkiem więźniów w Teksasie. A to z kolei oznacza, że przyrządza się je tanio, łatwo i szybko. Główną jego zaletą jest to, że można go zrobić dużo i że jest bardzo ostre. czytaj dalej...

Cielęcina duszona po mieszczańsku

W kuchni francuskiej mnóstwo jest skomplikowanych i pracochłonnych przepisów na przyrządzanie mięs. Ale dzisiaj prosty przepis na cielęcinę – najchętniej obok wołowiny wykorzystywane przez Francuzów mięso. Przepis prosty, a danie genialne. czytaj dalej...

Zapiekane filety

Drób ma tą zaletę, że można przyrządzić go szybko i na całe mnóstwo sposobów. Dzisiaj proponuję filety z kurczaka, wykorzystując przy tym w nieco inny niż zwykle sposób, zupę cebulową. czytaj dalej...

więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
Ankieta
Czy zaszczepisz się przeciwko COVID-19?
więcej »
więcej »
więcej »
| | | |